Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwanger worden / Wat zijn de eerste zwangerschapsverschijnselen?

Wat zijn de eerste zwangerschapsverschijnselen?

Je weet misschien nog niet eens dat je zwanger bent. Je wacht dan ook op het meest duidelijke signaal: het uitblijven van je menstruatie, zodat je een zwangerschapstest kunt doen. Maar wist je dat je lichaam meerdere signalen af kan geven vanaf het moment dat de eicel bevrucht is, dus nog voordat je ongesteld moet worden? Dit noemen we de eerste zwangerschapsverschijnselen.

De eerste zwangerschapsverschijnselen

Misselijkheid

Misselijkheid is een van de meest voorkomende zwangerschapsverschijnselen; zo’n 30% van alle zwangere vrouwen krijgt hier last van. In veel gevallen is het ’s ochtends het ergste, maar helaas kan dat ook de hele dag duren.Soms kan het zo zijn dat je ook moet braken en overgeven. De ergste misselijkheid gaat meestal over na het eerste trimester van je zwangerschap.

Versterkt reukvermogen

Miselijkheid kan beïnvloed worden door sommige geuren die je ineens tegen kunnen gaan staan, want je reukvermogen is versterkt nu je zwanger bent. Dingen die je eerst heerlijk vond, kun je nu ineens niet meer lekker vinden en omgekeerd.

Gevoelige, pijnlijke borsten

Je borsten kunnen gaan zwellen en erg gevoelig of zelfs pijnlijk worden. Je tepelhof wordt donkerder en er kunnen kleine bultjes op komen. Als je zwanger bent, is je doorbloeding beter en daarom kunnen de aders die over je borsten lopen beter zichtbaar worden. Dit is het moment om een goede en stevige bh aan te schaffen.

Vermoeidheid

Vermoeidheid

Het is niet abnormaal dat je ineens zin hebt om meer te slapen, omdat je zo verschrikkelijk moe bent. Je lichaam is hard aan het werk en daardoor steekt vermoeidheid de kop op. Gelukkig is dit maar tijdelijk. Als je lichaam aan de nieuwe situatie gewend is – zo rond de derde zwangerschapsmaand – krijg je je energie weer volop terug. Ga op tijd naar bed en probeer tussendoor wat te slapen als dat mogelijk is.

Andere zwangerschapsverschijnselen

Een metaal- of bloedsmaak in de mond, meer vaginale afscheiding, emotioneler, vaker moeten plassen en een menstruatie-achtig gevoel onder in de buik zijn ook allemaal zwangerschapsverschijnselen, maar of je er werkelijk last van krijgt hangt een beetje af van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen hebben zowat alle zwangerschapsverschijnselen en weten gewoon dat ze zwanger zijn. Andere hebben juist weer nergens last van.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *