Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_grid_manager_object.labels.php on line 2 Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_shortcode_object.labels.php on line 2 Zwangerschapsverklaring, het officieël bewijs dat je zwanger bent
Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Zwangerschapsverklaring aanvragen

Zwangerschapsverklaring aanvragen

Een zwangerschapsverklaring is het officiële bewijs dat je zwanger bent en word afgeleverd door je huisarts, verloskundige of gyneacoloog. Dit document is zeer belangrijk, want je hebt het voor een aantal dingen nodig. Vraag zo snel mogelijk een zwangerschapsverklaring aan.

Wat is een zwangerschapsverklaring

De zwangerschapsverklaring is een document waarop vermeld staat dat je in verwachting bent en wanneer je vermoedelijke bevallingsdatum is.

Zwangerschapsverklaring aanvragen

Je kunt de zwangerschapsverklaring aanvragen tijdens de eerste afspraak met de verloskundige of gyneacoloog. De zwangerschapsverklaring wordt meestal maar één keer verstrekt Bewaar deze erg goed en maak desnoods een aantal kopieën voor het geval je hem toch kwijtraakt.

Waar dient de zwangerschapsverklaring voor

De zwangerschapsverklaring die je hebt gekregen is belangrijk voor een aantal zaken:

Voor je werkgever

De zwangerschapsverklaring lever je zo snel mogelijk in bij je werkgever. Misschien heb je je zwangerschap al mondeling meegedeeld aan je werkgever, maar officieel gezien heb je dit document nodig om aanspraak te maken op de wettelijke bescherming op de werkvloer. Denk daarbij aan een eventuele aanpassing van je werkzaamheden als deze een gevaar vormen voor je gezondheid of die van je baby, ook heb je recht op extra pauze en regelmatige werktijden, nachtdiensten en overwerk zijn verleden tijd. Je werkgever heeft de zwangerschapsverklaring tevens nodig om bij het UWV een uitkering aan te vragen voor tijdens je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Ben je zwanger en zelfstandig ondernemer, dan moet je zelf de verklaring ook aan het UWV geven.

Een zwangerschapsverklaring om te reizen

Misschien wil je op vakantie met het vliegtuig tijdens de zwangerschap. Als een luchtvaartmaatschappij twijfelt aan de duur van je zwangerschap, zullen ze je om een zwangerschapsverklaring vragen. Bewaar je zwangerschapsverklaring bij je vliegtickets en paspoort. Hou er rekening mee dat de meeste luchtvaartmaatschappijen zwangere vrouwen weigeren vanaf dat ze zeven maanden zwanger zijn, omdat ze bang zijn voor een bevalling in volle vlucht. Er zijn ook vliegtuigmaatschappijen die naast een zwangerschapsverklaring ook een gezondheidsverklaring willen zien. Vraag deze aan je huisarts, verloskundige of gynaecoloog als je van plan bent om te vliegen.

Labels:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *