Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwanger worden / Eén zwangerschapstest is positief en de andere is negatief. Hoe kan dat?

Eén zwangerschapstest is positief en de andere is negatief. Hoe kan dat?

Waarom is de ene zwangerschapstest van een bepaald merk positief, en een ander merk die op dezelfde dag is uitgevoerd negatief?

Regelmatig word de vraag gesteld hoe het kan dat een zwangerschapstest van een bepaald merk positief is en een ander merk die op dezelfde dag is uitgevoerd een negatief resultaat aangeeft. Dit blijkt nogal voor verwarring te zorgen. En terecht. We leggen het uit!

Positieve of negatieve zwangerschapstest

Er zijn veel verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt, en elke test werkt via het zelfde principe: het opsporen van het hCG hormoon in de urine. Het hCg hormoon wordt ook wel het zwangerschapshormoon genoemd, want het wordt alleen maar tijdens de zwangerschap in grote hoeveelheden aangemaakt. Vanaf de innesteling gaat het dooierzakje, hcg produceren. De waardes van het zwangerschapshormoon hCg verdubbelen om de 72 uur ongeveer.

Wanneer de test hCg gevonden heeft, zal deze positief zijn. Je bent dan zwanger. De zwangerschapstest is negatief als er geen of niet voldoende hcg werd gevonden. Een negatieve test wil dus niet altijd zeggen dat je niet zwanger bent. Je kun namelijk wel zwanger zijn, terwijl de test aangeeft dat dat niet zo is.

Elke zwangerschapstest heeft een bepaalde gevoeligheid

Er zijn testen op de markt die je al een aantal dagen voor je vermoedelijke menstruatiedatum kunt gebruiken. Zo’n ‘early zwangerschapstest’ of ‘extra vroege zwangerschapstest’ zijn erg gevoelig, en reageren al op weinig hcg hormoon. Andere testen hebben iets meer hcg nodig om positief te zijn. Zo heeft elke zwangerschapstest zijn eigen gevoeligheid.

Wel of niet zwanger?

Als jij met twee verschillende merken test, kan het dus voorvallen dat de ene zwangerschapstest positief is terwijl de andere negatief is. Jouw ene test was dus gevoeliger dan de andere. Je kunt er gewoon vanuit gaan dat je zwanger bent. Je zult zien dat het merk van de negatieve zwangerschapstest een aantal dagen later – als er wat meer hcg in de urine aanwezig is – wel positief is.

Heb je twee verschillende merken zwangerschapstesten gedaan op dezelfde dag waarvan er één negatief is en de andere positief? Dan kun je er toch vanuit gaan dat je zwanger bent!

Zwangerschapstest bij dokter is negatief. Thuis is de test wel positief.

De zwangerschapstesten die bij de huisarts of dokter worden gedaan, zijn veel minder gevoelig dan de testen die je zelf kunt kopen. Het komt regelmatig voor dat er bij de dokter negatief getest werd, terwijl de thuistest wel positief is. Natuurlijk zorgt dat voor verwarring, want we zijn nu eenmaal eerder geneigd om het resultaat van bij de huisarts voor waar aan te nemen.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

1 Comments

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *