Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_grid_manager_object.labels.php on line 2 Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_shortcode_object.labels.php on line 2 Zwangerschapshormoon hCG hormoon + hcg waarden tabel per week
Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Zwangerschapshormoon hCG hormoon + hcg waarden tabel per week

Zwangerschapshormoon hCG hormoon + hcg waarden tabel per week

Het hCG hormoon (humaan choriongonadotrofine) ook bekend als het zwangerschapshormoon hCG is een hormoon dat aangemaakt wordt na de innesteling in de wand van de baarmoeder. Het zwangerschapshormoon heeft verschillende functies. Het stimuleert de productie van progesteron en het beschermt het embryo. Ook is hcg verantwoordelijk voor de eerste symptomen van de zwangerschap. Het hCG hormoon kan worden aangetoond in het bloed of in de urine met een zwangerschapstest.

De functie van het hCG hormoon

De aanmaak van het hCG hormoon begint op het moment dat de eicel zich in gaat nestelen in de baarmoeder. Dat gebeurt door het dooierzakje en later als de placenta gevormd wordt, zal deze de taak op zich nemen. De aanmaak van het zwangerschapshormoon is niet voor niets. HCG heeft een aantal belangrijke functies.

hCG houdt indirect de zwangerschap in stand: als er na de ovulatie een bevruchting is geweest en de eicel zich innestelt in het baarmoederslijmvlies, krijgt het geel lichaam dat na de eisprong in de eierstok is achtergebleven een seintje om door te gaan met de productie van progesteron. Door de progesteron productie laat het baarmoederslijmvlies niet los en kan het embryo zich verder ontwikkelen en groeien.

hCG speelt een beschermende rol: het embryo wordt door de aanwezigheid van hCG beschermd tegen moeders’ immuunsysteem. Zonder deze bescherming zou het embryo als indringer gezien worden en afgestoten worden.

hCG en eerste zwangerschapssymptomen

hCG is het hormoon dat verantwoordelijk is voor al die vroege zwangerschapssymptomen die miljoenen vrouwen zich doen afvragen of ze misschien zwanger zijn of niet. Ze kunnen al de kop op steken voordat er überhaupt een zwangerschapstest gedaan werd. Vermoeidheid, zich misselijk voelen, gevoelige of zere borsten en tepels, emotioneel zijn – allemaal vroege zwangerschapsverschijnselen te wijten aan de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon in het lichaam.

Zwangerschapshormoon hCG waarden tabel per week

zwangerschapshormoon hcg waarden per week tabel
Zwangerschapshormoon hcg waarden tabel per week van de zwangerschap aangeduid in mIU/mL. Zoals je in de tabel kunt zien, is hCG tijdens de hele zwangerschap in het bloed en de urine aanwezig. De waarden variëren echter naar gelang het aantal weken van de zwangerschap.

Stijging hCG

Bij een gezonde zwangerschap stijgt het hCG. De concentraties van het hCG hormoon in het bloed en de urine verdubbelen elke 48 tot 72 uur tot de waarden om en nabij de 10 weken zwangerschap zijn piek bereiken. Deze piek is beter bekend als de hCG piek.

HCG piek

Gemiddeld gezien wordt de hcg piek ergens tussen de 7 en 12 weken zwangerschap bereikt. Tijdens deze piek kunnen de hcg waarden enorm hoog worden, en veel vrouwen voelen zich erg moe en misselijk tijdens deze periode. Gelukkig zal dit rond de 12 – 16 weken beteren als de hcg piek voorbij is en de concentraties van het hormoon in het lichaam vermindert.

In het tweede trimester dalen de waarden, en blijven min of meer constant tot het einde van de zwangerschap.

Na de bevalling kan het nog ongeveer drie weken duren voordat het hcg volledig uit het lichaam verdwenen is.

Referentiewaarden: hCG waarden per week

De gemiddelde referentiewaarden van het zwangerschapshormoon in het bloed of de urine per week. De hcg waarden (bèta-hCG) worden meestal aangetoond in milli-international units per milliliter (mIU/mL).

hCG waarden in mUI/ml Weken zwanger
9 – 130 3-4 weken
75 – 2600 4-5 weken
850 – 20800 5-6 weken
4000 – 100200 6-7 weken
11500 – 289000 7-12 weken
18300 – 137000 12-16 weken
1400 – 53000 16-19 weken
940 – 60000 19-41 weken
HCG zwangerschapstest

Met een zwangerschapstest kun je te weten komen of je zwanger bent of niet. Een zwangerschapstest toont (een bepaalde hoeveelheid) van het hCG hormoon aan in het bloed of in de urine. Daarvoor kun je twee verschillende testen doen: de zwangerschapstest op basis van urine die je zelf bij de apotheek, drogist of supermarkt koopt of een bloedtest via de huisarts.

Zwangerschapstest op basis van urine

Bij een gewone zwangerschapstest die je zelf kunt kopen en uitvoeren, reageert het teststaafje op de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon in de urine. Het teststaafje zal een gekleurd streepje aangeven, een plusje vormen of een digitale tekst weergeven als er voldoende hCG werd gevonden; het interpreteren van het resultaat is afhankelijk van het merk en soort zwangerschapstest.

Vanaf wanneer is hCG in de urine meetbaar?

Voor een positieve zwangerschapstest moet er een bepaalde hoeveelheid van het hormoon in de urine zijn. Meestal is dit tussen 10 mIU/mL en 50 mIU/mL afhankelijk van de gevoeligheid van de zwangerschapstest. Hoe minder mIU/mL hCG de zwangerschapstest nodig heeft voor een positief resultaat, hoe vroeger je er mee kunt testen.

Wanneer hCG in de urine meetbaar is, of beter gezegd wanneer er voldoende van het hormoon in de urine zit voor een positieve zwangerschapstest hangt enerzijds af van de gevoeligheid van de zwangerschapstest en anderzijds vanaf het moment waarop je test. Met een extra vroege zwangerschapstest (early) kun je al 10 dagen na de bevruchting positief testen. Of 4 dagen voor de menstruatie.

Bloedtest

Voor een bloedtest heb je een verwijsbrief nodig van je huisarts. Daarmee begeef je je naar het laboratorium van het ziekenhuis. Daar wordt er een buisje bloed afgenomen en onderzocht op de aanwezigheid en de hoeveelheid beta-hCG.

Resultaat hCG bloedtest

Niet zwanger: lager dan 5 mUI/mL (of 5 UI/L)
Twijfelachtig: tussen de 5 en 25 mUI/mL (5 – 25 UI/L).
Er is een zwangerschap ontstaan, maar bij deze lage waardes kan er nog veel mis gaan. Veel zwangerschappen eindigen nog voor de verwachte menstruatiedatum in een zeer vroege miskraam.
Zwanger: vanaf 25 mUL/mL (> 25 UI/L)
Je test positief en er kan met zekerheid gezegd worden dat je zwanger bent.

Vanaf wanneer is hCG in het bloed meetbaar?

Het hangt af van het moment van de innesteling vanaf wanneer het hCG in het bloed meetbaar is. De innesteling is gemiddeld 8 dagen na de bevruchting. Het duurt dan nog ongeveer 2-3 dagen na de innesteling of 10-11 dagen na de bevruchting voordat er voldoende hCG in het bloed aanwezig is om van een zwangerschap te spreken. Natuurlijk kunnen er ook al iets eerder verhoogde hCG concentraties worden ontdekt in het bloed. Dit is per vrouw en per zwangerschap verschillend.

hCG zwangerschapstest bij vruchtbaarheidsbehandelingen

Pregnyl, Ovitrelle en Choriogonadotrofine Alfa worden vaak gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals IFV. Dat zijn medicijnen die hCG bevatten. Ze beïnvloeden het resultaat van een zwangerschapstest. Door de hCG in het lichaam zal de test positief zijn. Je moet daarom een bepaald aantal dagen wachten met testen voordat het hCG van de medicatie uit je lichaam is. Bij Ovitrelle is dat 10 dagen na de inspuiting. Voor 5000 IE Pregnyl duurt het ongeveer 9 dagen en bij 1000 IE Pregnyl zo’n 12 dagen.

Jouw hCG waarden interpreteren

Officieel gezien ben je zwanger als de hCG waarden 25 mUI/ml of hoger zijn.

Een zwangerschap verloopt zoals het hoort als het hCG mooi stijgt; ongeveer elke twee tot drie dagen verdubbelen de waarden. Rond de 10e week van de zwangerschap bevat het lichaam veel hCG, maar vanaf dan vermindert de hoeveelheid tot de 16e week ongeveer. Vanaf dan blijven de waardes redelijk constant.

De gegevens in de hCG waarden tabel zijn gemiddelden. Het is mogelijk dat jouw hcg waarden, zonder aanwijsbare reden, hoger of lager zijn dan gebruikelijk voor de duur van de zwangerschap. Er hoeft dan niets aan de hand te zijn. Soms is dat echter wel een indicatie voor een eventueel probleem.

Lage hcg waarde voor de duur van de zwangerschap

Als je een lage hCG waarde voor de duur van je zwangerschap hebt, is dat op zich geen reden om je direct zorgen te maken. Misschien ben je wel iets minder lang zwanger dan dat je denkt.

Miskraam

Het is de regelmatige stijging dat je vertelt dat je zwangerschap op dat moment goed verloopt. Als het hCG erg langzaam stijgt of juist afneemt, dan kan (hoeft niet) er sprake zijn van een miskraam. Om tot die conclusie te komen, zijn wel meerdere metingen nodig.

Vaak zie je bij een vroege miskraam dat het hCG heel laag is voor de duur van de zwangerschap. Er volgt dan nog een bloedafname. Is het hCG is gezakt? Dan kun je er vanuit gaan dat er een miskraam op komst is.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Lage hCG waarden kunnen ook ontstaan door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (bbz). Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is de stijging minder snel dan bij een gewone zwangerschap. Het is ook mogelijk om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te hebben, terwijl het zwangerschapshormoon normaal lijkt voor de duur van de zwangerschap.

Hoge hcg waarden voor de duur van de zwangerschap

Soms is het hCG erg hoog. Misschien ben je langer zwanger dan je denkt. Is dit uitgesloten? Dan bestaat de kans dat je zwanger bent van een tweeling of meerling. Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling (of drieling, …) hebben vaak al vroeg veel hcg in het lichaam.

Heb je nog twijfels over het resultaat van je bloedtest? Je huisarts, gynaecoloog, verloskundige of medewerker van het laboratorium kan je zeker helpen bij de interpretatie van de waarden.

Labels:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

8 Comments

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *