Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_grid_manager_object.labels.php on line 2 Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_shortcode_object.labels.php on line 2 Hoe lang wachten met zwanger worden na een keizersnede ?
Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwanger worden / Hoe lang wachten met zwanger worden na een keizersnede ?

Hoe lang wachten met zwanger worden na een keizersnede ?

Veel vrouwen die nog niet zo lang geleden bevallen zijn, willen vaak weer snel zwanger worden. Misschien is de biologische klok die tikt daar de reden voor. Of misschien om het leeftijdsverschil tussen twee kinderen niet al te groot te maken. Toch is het verstandig om na een keizersnede niet direct terug zwanger te worden.

Wachttijd zwanger worden na keizersnede

Er bestaat veel onduidelijkheid over de ‘wachttijd’ om weer zwanger te worden na een keizersnede. Vaak lees je dat deze wachttijd ergens tussen de 12 maanden en 18 maanden ligt. Ideaal is om anderhalf jaar te wachten na de keizersnede. Ook voor vrouwen die vaginaal zijn bevallen is dit de perfecte wachtperiode.


Deze 18 maanden lijkt misschien een hele lange periode, maar naast het feit dat je 9 maanden lang een baby hebt gedragen en op de wereld hebt gezet, heb je ook een zware operatie ondergaan en daarvan moet je lichaam herstellen.

Het is belangrijk dat je lichaam voldoende tijd krijgt om te herstellen van de zwangerschap. De wonden van de operatie moeten helen en natuurlijk heb je zelf ook tijd nodig om te ‘ontzwangeren’, om te genieten van het moederschap en om je weer voor te bereiden op een nieuwe zwangerschap en bevalling.

Door de wonden van de keizersnede voldoende tijd te geven om de helen en jezelf tijd te geven om te wennen aan het moederschap, geef je een volgende baby de beste start.

Mogelijke complicaties snel zwanger worden na keizersnede

Vrouwen die al erg snel na de keizersnede weer zwanger zijn geworden, hebben meer risico op complicaties tijdens de nieuwe zwangerschap. Denk daarbij aan een gescheurde baarmoeder op de plaats van de wond, of een premature baby of een baby met een te laag geboortegewicht. Dat zijn situaties die je liever wilt vermijden. Alhoewel je nooit garanties hebt, verklein je de kans hierop door lang genoeg te wachten.

Toch sneller zwanger worden ?

Meestal is het geen probleem als je toch sneller zwanger wilt worden dan aanbevolen is. De wachttijd na een keizersnede is een richtlijn die bedoeld is om het risico op complicaties te verminderen. Veel vrouwen worden eerder zwanger en doen het verder prima.

Als je de midden dertig gepasseerd bent, is het misschien beter om iets minder lang te wachten na je keizersnede. Het algemeen bekend dat vrouwen na hun 35e wat meer moeite kunnen hebben met zwanger worden. Ook het risico om zwanger te worden stijgt met de leeftijd. Je zou in dit geval kunnen overwegen om na een jaar weer te gaan proberen.

Mocht je lichamelijk en geestelijk klaar zijn voor een nieuwe zwangerschap, lees hier de verschillende zwanger worden tips eens door. Deze tips zullen je zeker van pas komen.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *