Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_grid_manager_object.labels.php on line 2 Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_shortcode_object.labels.php on line 2 Zwanger door voorvocht: kan ik door voorvocht zwanger worden ?
Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwanger worden / Zwanger door voorvocht

Zwanger door voorvocht

Kan ik door voorvocht zwanger raken?

Zwanger door voorvocht… misschien heb je wel al eens gelezen dat het niet mogelijk is, omdat voorvocht geen zaadcellen bevat. Toch is dit niet helemaal waar. Theoretisch gezien kun je wel door voorvocht zwanger worden. Soms bevat het nog levende zaadcellen van een eerdere zaadlozing.


Wat is voorvocht?

Voorvocht is een dunne, slijmerige vloeistof dat door de penis van de man naar buiten komt als hij opgewonden raakt, nog voor de werkelijke zaadlozing (ejaculatie). Het heeft een soort reinigende functie, want het neutraliseert alle restjes urine die in de urinebuis zijn achtergebleven. Door deze schoonmaak, kunnen de zaadcellen overleven.

Dat er voorvocht uit zijn penis komt, wil trouwens niet altijd zeggen dat hij een orgasme krijgt.

Zaadcellen in voorvocht

Voorvocht wordt aangemaakt wordt door twee klieren vlak bij de prostaat. Deze klieren produceren zelf geen zaadcellen. Toch kan het gebeuren dat er wel levende zaadcellen in voorvocht aanwezig zijn. Het gaat dan om een kleine hoeveelheid die achtergebleven zijn in de plasbuis na een vorige zaadlozing die kort geleden heeft plaatsgevonden. Dat zie je voornamelijk als de man na het klaarkomen nog niet heeft geplast.

Zwanger door voorvocht bij ‘terugtrekken’

Zwanger worden door voorvocht komt meestal voor bij het ‘terugtrekken’. De terugtrek methode (coïtus interruptus) ook wel bekend als ‘voor het zingen de kerk uit’, is een vorm van anticonceptie waarbij de penis snel uit de vagina teruggetrokken wordt op of rond het moment van het orgasme, nog voor de zaadlozing. Door het tijdig terugtrekken zou er geen sperma in de vagina terecht moeten komen en dat zou een zwangerschap voorkomen. Een stelling die compleet fout is. Op deze manier raken heel wat vrouwen zwanger, terwijl dit niet de bedoeling was.

Terugtrekken of voor het zingen de kerk uit is niet veilig

Wanneer de penis met zaadcellen in het voorvocht de vagina van de vrouw binnendringt (of vingers met voorvocht die in de vagina gaan), kunnen ze de baarmoeder binnen raken en één daarvan de aanwezige eicel bevruchten. Bovendien hebben veel mannen – en dat met name jongeren – moeite met het exacte moment van terugtreken te bepalen, waardoor ze nét te laat zijn en er toch sperma in de vagina terecht komt met alle gevolgen van dien. Coïtus interruptus is daarom helemaal niet veilig als anticonceptiemiddel.

Desirees’ ervaring: “Ik raakte zwanger door voorvocht

“Ik was al moeder van twee kinderen, de jongste was nog geen anderhalf jaar. Mijn partner en ik gebruikten in die tijd condooms als anticonceptie, maar die bleken op in het heetst van de strijd. Ach, dan maar voor het zingen de kerk uit, voor een keertje zou dat toch moeten kunnen, dachten we. Uiteindelijk had hij geen zaadlozing tijdens die vrijpartij dus ik maakte me helemaal geen zorgen. Een week of drie later voelde ik me heel erg moe en had ik nog wat kleine kwaaltjes die ik herkende van mijn vorige zwangerschappen. Ik deed een zwangerschapstest en vol verbazing las ik de uitslag: zwanger! Ik raakte zwanger door voorvocht.”

Conclusie

Is het niet de bedoeling dat je zwanger raakt? Gebruik dan altijd een condoom of een andere vorm anticonceptie bij het vrijen. Coïtus interruptus of terugtrekken is niet veilig, want door het voorvocht dat vrij komt, kun je zwanger raken als je partner eerder een zaadlozing heeft gehad en in de tussentijd niet geplast heeft.


Labels:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *