Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / De bevalling / Hoe herken ik de verschillende soorten weeën?

Hoe herken ik de verschillende soorten weeën?

Een zwangere vrouw heeft tijdens de zwangerschap zo nu en dan last van samentrekkingen (contracties) van de baarmoeder. Maar hoe weet je nou of het menens is en de bevalling begonnen is? Hieronder lees je alles over de verschillende soorten weeën en hoe je de over de weeën herkennen.

Soorten weeën herkennen

Bijna elke zwangere vrouw krijgt te maken met verschillende soorten weeën. De ene wee kan helemaal geen kwaad en is niet pijnlijk, de andere is vervelend en geeft een rotgevoel en de weeën die voor de bevalling zorgen zijn heel onaangenaam tot zeer pijnlijk.

Harde buiken of oefenweeën

Soms word je buik zo hard als een bal om zich even later weer te ontspannen. Dit zijn harde buiken of oefenweeën. De officiële benaming hiervoor is Braxton Hicks contracties. Alhoewel deze ‘weeën’ meestal pijnloos zijn, komen ze vaak voor en gaan meestal snel weer over. Deze oefenweeën hebben geen effect op de bevalling, ze komen zelfs al heel vroeg in de zwangerschap voor al zal je ze dan nog niet eens voelen.

Indalingsweeën

Indalingsweeën ontstaan wanneer je baby aan het eind van de zwangerschap indaalt; hij zakt met het hoofdje in je bekken ter voorbereiding op de bevalling. De weeën die hier door kunnen ontstaan zijn pijnlijk en worden vaak omschreven als messteken binnen in je vagina. Ook kun je pijn in je liezen ervaren. Indalingsweeën duren meestal maar een paar uur, zijn onregelmatig en duren nog geen 20 seconden. Vaak zie je dat na deze weeën je buik wat lager zit. Indalingsweeën zeggen niets over het moment van de bevalling. Het kan nog weken duren voordat je kindje geboren wordt.

Voorweeën

Voorweeën maken de baarmoedermond gereed om zich te kunnen open als de ontsluitingsweeën beginnen. De voorweeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond verweekt (zacht wordt) en verstrijkt (inkort) Maar hoe weet je nu of je te maken hebt met voorweeën of echte weeën? Voorweeën duren niet lang en komen heel onregelmatig. Bijvoorbeeld de ene wee komt tien minuten later als de andere, vervolgens komt er weer eentje na 7 minuten, dan weer een wee na 8 minuten. Soms komen er een paar na elkaar en dan duurt het weer een hele poos voordat je er weer eentje krijgt. Ze kunnen trouwens wel heel pijnlijk zijn! Als je in bad gaat of onder een warme douche gaat staan, zul je merken dat de voorweeën afnemen. Gebeurt dit niet, dan kan je er vanuit gaan dat de bevalling gaat beginnen.

Lees ook: Wanneer moet je de verloskundige bellen?

Ontsluitingsweeën

De echte weeën die er voor zorgen dat de baarmoedermond beetje bij beetje open gaat om je baby te laten passeren, oftewel de ontsluitingsweeën, voelen anders dan voorweeën. Je kunt deze weeën herkennen aan het feit dat ze vrij regelmatig komen en lang aanhouden. In het begin van de bevalling kan er nog een lange tijd tussen zitten, maar daarna zullen ze snel heviger worden en komen sneller op elkaar. Als je opmerkt dat de weeën met regelmatige tussenpozen komen, bijvoorbeeld na elke 5 minuten een wee, dan mag je aannemen dat de bevalling echt doorzet. Probeer niet te veel meer te eten of drinken. Het beste is nuchter te zijn tijdens de bevalling. Tijdens het persen, zou je wel eens braakneigingen kunnen hebben en dan is het fijn dat er niet te veel in de maag zit.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

1 Comments

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *