Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_grid_manager_object.labels.php on line 2 Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_shortcode_object.labels.php on line 2 Wat is vruchtwater en wat is de functie?
Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Wat is vruchtwater en wat is de functie?

Wat is vruchtwater en wat is de functie?

Wat is vruchtwater?

Tijdens de zwangerschap is je baby omringd door het vruchtwater dat in de vruchtwaterzak zit. Vruchtwater is een heldere vloeistof dat bestaat uit water, voedingsstoffen, zouten en afvalstoffen van de baby. Het ruikt zoetig en is wat rozig van kleur.

Hoe wordt vruchtwater aangemaakt?

In het begin van de zwangerschap wordt vruchtwater door de placenta en de navelstreng aangemaakt. Later zullen ook de niertjes van de baby vruchtwater produceren, want je baby slikt vruchtwater in en plast het later weer terug uit.

Hoeveel vruchtwater is er aanwezig in de vruchtwaterzak?

De hoeveelheid vruchtwater neemt toe gedurende de zwangerschap. Rond de 37 weken zwangerschap is er ongeveer een liter vruchtwater. Vanaf dan neemt de hoeveelheid weer wat af; tussen de 38 en 40 weken blijft er nog zo’n 700 – 800 milliliter over.

Te veel of te weinig vruchtwater?

Soms merkt de gynaecoloog of verloskundige op dat er te veel vruchtwater (polyhydramnion) of juist te weinig vruchtwater is. De oorzaak zal dan achterhaald moeten worden.

Wat is de functie van vruchtwater?

Het vruchtwater heeft verschillende functies. Het beschermt je baby tegen infecties, tegen schokken van buitenaf, het zorgt voor dat je baby een constante lichaamstemperatuur heeft en het geeft je baby de mogelijkheid om zich makkelijk te bewegen, wat de ontwikkeling van zijn spieren ten goede komt.

Labels:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *