Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_grid_manager_object.labels.php on line 2 Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_shortcode_object.labels.php on line 2 Wat is NOD ? (Betekenis NOD) en alles rond deze belangrijke dag
Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwanger worden / Wat is NOD ? (Betekenis NOD) en alles rond deze belangrijke dag

Wat is NOD ? (Betekenis NOD) en alles rond deze belangrijke dag

Wat is NOD? Veel vrouwen die zwanger willen worden gooien met deze term. Wat is nu eigenlijk de betekenis van dit woord?


Nod betekenis

NOD is een afkorting. Het staat voor de volgende woorden: Niet Ongesteldheids Dag. De NOD is de dag waarop je de menstruatie of maandstonden verwacht, de dag dat je ongesteld moet worden. Maar als je graag een baby wilt, wil je natuurlijk helemaal niet ongesteld worden. Daarom heet het ook de Niet Ongesteldheids Dag.

NOD staat voor Niet Ongesteldheids Dag, de dag waarop je ‘overtijd’ gaat. Het is ook de dag waarop je een zwangerschapstest kunt gaan doen.

De term NOD dag wordt zeer vaak gebruikt door vrouwen die bezig zijn met zwanger worden. Je leest het vaak op fora en websites. Door NOD te gebruiken verwijzen ze op een korte manier naar de dag waarop de volgende mensturatie moet plaatsvinden.

Nu je weet wat NOD is, kun je deze afkorting ook gebruiken om deze specifieke dag aan te geven.

Meer “Niet Ongesteldheids Dag” gerelateerde vragen

Vrouwen die graag zwanger willen worden hebben verschillende vragen omtrent hun aankomende menstruatiedag. Een greep uit de selectie: hoe kun je de NOD berekenen, wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen voor de NOD en hoeveel dagen voor NOD is de innesteling.

Hoe kun je de NOD berekenen ?

De NOD berekenen oftewel het uitrekenen wanneer je je menstruatie al dan niet zou moeten krijgen is niet zo heel moeilijk. Daarbij moet je twee dingen weten:

1. De datum van wanneer je laatste keer ongesteld was (de eerste dag)
De eerste dag van je laatste menstruatie is de dag waarop je de vorige keer ongesteld werd.

2. De duur van je cyclus.
De lengte van je cyclus is het aantal dagen dat je menstruatiecylus duurt. Dus niet het aantal dagen dat je ongesteld bent, maar de duur van de volledige cyclus; de tijd tussen twee menstruaties is, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

Bij de datum van de eerste dag van je laatste menstruatie tel je het aantal dagen dat je cyclus gewoonlijk duurt op. Dan kom je op je vermoedelijke NOD dag.

Nu kun je alleen maar de NOD berekenen als je cyclus elke maand even lang is. Is hij bij jouw af en toe eens wat langer of korter dan anders, dan is het niet zo betrouwbaar om de nod uit te rekenen, want als je onregelmatig ongesteld bent, wil het zeggen dat je niet elke keer na hetzelfde aantal dagen je menstruatie krijgt. De berekening is in dat geval dan niet meer dan een schatting.

Hoeveel dagen voor NOD innesteling?

Ongeveer 8 dagen na de eisprong of ovulatie gaat de bevruchte eicel zich innestelen. Dit is ongeveer 6 dagen voor de dag dat je eigenlijk ongesteld moet worden. Vanaf dat moment begint de aanmaak van het hcg hormoon en kun je eventueel de eerste zwangerschapssymptomen gaan waarnemen.

Eerste zwangerschapssymptomen voor NOD ?

Veel vrouwen zijn ontzettend benieuwd naar de eerste zwangerschapssymptomen die je al voor de aankomde menstruatiedag kunt hebben. Logisch, want wachten tot het moment dat je een test kunt doen om te kijken of je zwanger bent, duurt best wel lang. Vermoeidheid, misselijkheid, een vieze smaak in je mond, emotioneel zijn en stemmingswisselingen zijn van die eerste zwangerschapsverschijnselen. Nu verschillen deze symptomen van vrouw tot vrouw en zelfs per zwangerschap. Het kan zijn dat jij helemaal niets opmerkt, Als jij helemaal niets opmerkt, terwijl je toch zwanger bent. Er zijn vrouwen zat die de eerste tijd nergens last van hebben.

Hoeveel dagen voor NOD testen?

Zwangerschapstesten zijn zo gemaakt dat je er mee kunt testen vanaf de dag dat je je menstruatie mist. Op dat moment is zo’n test voor meer dan 99% betrouwbaar. Een aantal zwangerschapstesten zijn zo gevoelig dat je er al 3-4 dagen voor de NOD mee kunt testen, bijvoorbeeld de Clearblue Digital, Predictor Early en de Kruidvat (2 voor 5 euro). Ook de Action zwangerschapstest staat erom bekend dat hij al 2-3 dagen voor de NOD positief kan zijn.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *