Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_grid_manager_object.labels.php on line 2 Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_shortcode_object.labels.php on line 2 Wat is een dooierzakje? En wat is de functie van de dooierzak?
Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Wat is een dooierzakje?

Wat is een dooierzakje?

Het dooierzakje is een klein ‘orgaantje’. Het zit samen met het embryo in een met vocht (vruchtwater) gevulde ruimte: de vruchtzak. De vruchtzak is omringd door twee vruchtvliezen. In het beginstadium van de zwangerschap is het dooierzakje te zien via echografie.

dooierzakje
Het dooierzakje is duidelijk te zien.

De functie van het dooierzakje

Je baby, in de eerste twee maanden van de zwangerschap embryo of vruchtje genoemd, heeft voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien en om zich te kunnen ontwikkelen. Die voedingsstoffen krijgt hij in het begin binnen via het dooierzakje.

Van dooierzak naar placenta

Naarmate de placenta zich verder ontwikkelt, zal deze geleidelijk de functie van de dooierzak overnemen. Rond de 12e zwangerschapsweek is de placenta gevormd en functioneert volledig. Het dooierzakje is tegen die tijd overbodig geworden en verdwenen.

Dooierzakje op echografie

Het dooierzakje is zichtbaar via echografie vanaf de 6e week tot en met de 12e week van de zwangerschap. Als tijdens de echo blijkt dat er geen dooierzakje aanwezig is, is dat meestal een slecht teken. Vaak eindigt de zwangerschap dan in een miskraam.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

4 Comments

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *