Wat is een cyclus?
Wat is een cyclus
De cyclus, beter bekend als de vrouwelijke menstruatiecyclus, is het maandelijks terugkerende hormonale proces waarbij het lichaam wordt voorbereid op een mogelijke zwangerschap.
In het kort gaat dat als volgt: een eicel rijpt in de eierstok, de rijpe eicel komt vrij tijdens de ovulatie (eisprong) en de menstruatie volgt als de eicel niet bevrucht word. Gemiddeld gezien wordt elke vrouw elke 28 dagen opnieuw ongesteld. De menstruatiecyclus kan zeer ook korter duren of langer zijn.
Verschillende fasen van de cyclus
De menstruatiecyclus verloopt altijd volgens hetzelfde patroon en wordt opgedeeld in 4 verschillende fasen. De cyclus begint met de menstruatie, vervolgens komt de folliculaire fase gevolgd door de eisprong of ovulatie en als laatste de luteale fase.
Lees ook: lengte cyclus berekenen
Fase 1: Menstruatie
Elke menstruatiecyclus begint met de menstruatie; op de dag dat de vrouw ongesteld wordt. Deze ongesteldheid is het rechtstreekste gevolg van een niet-bevruchte eicel tijdens de vorige cyclus.
Fase 2: Folliculaire fase
Onder invloed van het hormoon oestrogeen rijpt er één of meerdere eicellen in de eierstokken.
Fase 3: Ovulatie of eisprong
Wanneer de eicel groot genoeg en rijp is ‘springt’ het omhulsel ervan open waardoor de eicel vrijkomt. De dag van de ovulatie is de meest vruchtbare dag van een vrouw.
Fase 4: Luteale fase
Intussen wordt het baarmoederslijmvlies onder invloed van het hormoon progesteron dikker geworden en geschikt gemaakt voor een mogelijke innesteling van een bevruchte eicel.
Een nieuwe cylus begint opnieuw
Als de eicel niet bevrucht wordt door een zaadcel lost ze op. Het verdikte baarmoederslijmvlies komt los en verlaat het lichaam samen met wat bloed via de vagina; een nieuwe menstruatiecyclus begint.
De volledige cyclus herhaalt zich gedurende de hele vruchtbare periode van de vrouw. Dat is vanaf de eerste menstruatie in de puberteit tot aan het begin van de menopauze.