Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_grid_manager_object.labels.php on line 2 Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_shortcode_object.labels.php on line 2 Wat is een cyclus? | Zwangerenvragen.nl
Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwanger worden / Wat is een cyclus?

Wat is een cyclus?
Wat is een cyclus

De cyclus, beter bekend als de vrouwelijke menstruatiecyclus, is het maandelijks terugkerende hormonale proces waarbij het lichaam wordt voorbereid op een mogelijke zwangerschap.

In het kort gaat dat als volgt: een eicel rijpt in de eierstok, de rijpe eicel komt vrij tijdens de ovulatie (eisprong) en de menstruatie volgt als de eicel niet bevrucht word. Gemiddeld gezien wordt elke vrouw elke 28 dagen opnieuw ongesteld. De menstruatiecyclus kan zeer ook korter duren of langer zijn.

Verschillende fasen van de cyclus

De menstruatiecyclus verloopt altijd volgens hetzelfde patroon en wordt opgedeeld in 4 verschillende fasen. De cyclus begint met de menstruatie, vervolgens komt de folliculaire fase gevolgd door de eisprong of ovulatie en als laatste de luteale fase.

cyclus van 28 dagen menstruatie cylcus met folliculaire fase, ovulatie / eisprong en luteale fase

Lees ook: lengte cyclus berekenen

Fase 1: Menstruatie

Elke menstruatiecyclus begint met de menstruatie; op de dag dat de vrouw ongesteld wordt. Deze ongesteldheid is het rechtstreekste gevolg van een niet-bevruchte eicel tijdens de vorige cyclus.

Fase 2: Folliculaire fase

Onder invloed van het hormoon oestrogeen rijpt er één of meerdere eicellen in de eierstokken.

Fase 3: Ovulatie of eisprong

Wanneer de eicel groot genoeg en rijp is ‘springt’ het omhulsel ervan open waardoor de eicel vrijkomt. De dag van de ovulatie is de meest vruchtbare dag van een vrouw.

Fase 4: Luteale fase

Intussen wordt het baarmoederslijmvlies onder invloed van het hormoon progesteron dikker geworden en geschikt gemaakt voor een mogelijke innesteling van een bevruchte eicel.

Een nieuwe cylus begint opnieuw

Als de eicel niet bevrucht wordt door een zaadcel lost ze op. Het verdikte baarmoederslijmvlies komt los en verlaat het lichaam samen met wat bloed via de vagina; een nieuwe menstruatiecyclus begint.

De volledige cyclus herhaalt zich gedurende de hele vruchtbare periode van de vrouw. Dat is vanaf de eerste menstruatie in de puberteit tot aan het begin van de menopauze.  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *