Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Wanneer word mijn zwangerschapsbuikje zichtbaar ?

Wanneer word mijn zwangerschapsbuikje zichtbaar ?

Tijdens de zwangerschap is één van de meest zichtbare veranderingen in je lichaam ongetwijfeld je buik. Hij zal behoorlijk in omvang toenemen. En natuurlijk kun je niet wachten op het moment dat je echt kunt gaan zien dat je zwanger bent. Maar wanneer is dat precies? Wanneer word de zwangerschapsbuik nu echt zichtbaar?

Wanneer zal je buik zichtbaar worden?

Iedere vrouw is anders. Daarom is het ook zo lastig om een termijn of een aantal weken te plakken op het tevoorschijn komen van dat zwangerschapsbuikje. Bij sommige vrouwen zie je hem al heel snel, terwijl je bij anderen weinig ziet tot minstens 20 weken zwangerschap.


Lichaamsbouw en eerdere zwangerschappen speelt een rol

Vaak zie je bij slanke vrouwen al wat sneller dat ze zwanger zijn. Ook vrouwen die al eens eerder zwanger zijn geweest, lijken sneller een buikje te krijgen dan vrouwen waarbij het de eerste zwangerschap betreft.

Bij een eerste zwangerschap is de buik al vroeger zichtbaar, omdat de baarmoeder- en buikspieren al zijn uitgerekt. Bij vrouwen met wat extra vetjes rond het buikgebied zie je meestal wat later een zwangerschapsbuikje verschijnen. Het ligt dus eigenlijk een beetje aan je lichaamsbouw en of je al eerder kinderen hebt gehad wanneer dat je iets zal gaan zien.

Zwangerschapsbuik of darmenbuik ?

Veel zwanger vrouwen hebben al na 8 of 9 weken zwangerschap een bol buikje. Van een zwangerschapsbuikje kun je dan eigenlijk nog niet echt spreken, want de baarmoeder ligt op dat moment in het bekken en komt nog niet boven het schaambeen uit.

Waar die dikkere buik dan wel door komt is door gasvorming, opgezette darmen, constipatie waar je onder invloed van het zwangerschapshormoon, last van kunt krijgen. Zo’n opgezette buik wordt vaak een darmenbuikje genoemd.

Of het nu opgezette darmen zijn die je buik naar voren duwen of je om welke andere reden dan ook je een zwanger ogend buikje krijgt, het feit blijft dat jouw baby’tje er in groeit en daar mag je trots op zijn.

Bij hoeveel weken gemiddeld zie je het buikje bij een eerste zwangerschap ?

Rond de 11 – 12 weken van de zwangerschap is de baarmoeder zo dusdanig gegroeid dat hij boven het schaambeen groeit. Het is dan ook rond deze periode dat broeken plotseling wat strakker kunnen gaan zitten. Het wordt dan langzamerhand tijd om zwangerschapskleding te gaan shoppen.

Bij het merendeel van de vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, zie je tussen de 11 en 16 weken van de zwangerschap ineens een klein zwanger buikje tevoorschijn komen.

Wanneer zien anderen dat je zwanger bent ?

Rond het begin van de 5e maand kun je meestal niet meer om de buik heen en zien anderen dat je zwanger bent. Je hebt nu overduidelijk een zwangerschapsbuik waar je vast en zeker graag mee pronkt. Vanaf nu zal je buik in snel tempo groter worden.

Moet ik me zorgen maken als mijn buik laat zichtbaar wordt ?

Maak je niet ongerust als je pas wat later ziet dat je zwanger bent. Als je buik maar niet lijkt te groeien, wil het niet zeggen dat je baby te klein is of dat er iets mis is. Misschien is je baarmoeder naar achter gekanteld, waardoor het allemaal net iets langer duurt voordat hij gaat uitsteken.

Als er echt reden is tot bezorgdheid wat betreft de groei van je buik dan zal je verloskundige een echo maken om er zeker van te zijn dat je baby het goed doet.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *