Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / De bevalling / Wanneer en waar moet je kraamzorg aanvragen ?

Wanneer en waar moet je kraamzorg aanvragen ?

Omdat kraamzorg standaard in elke basisverzekering zit, heeft elke pas bevallen vrouw in Nederland hier recht op. Na de bevalling komt er een kraamverzorgster bij je thuis om jou en je baby te verzorgen, om lichte huishoudelijke taken te verrichten en te helpen met de kraamvisite. Maar wanneer moet je nu kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen, het liefst voor de 12e zwangerschapsweek!

Het is niet altijd even duidelijk wanneer je kraamzorg aan moet vragen. De meeste kraamzorgbureaus stellen dat kraamzorg voor de 20e week van de zwangerschap aangevraagd moet worden, maar in de praktijk blijkt dit soms te laat. Wanneer je te laat bent met het aanvragen van kraamzorg, kan het gebeuren dat je gedeelde zorg krijgt na de bevalling. De kraamverzorgster is dan minder uren bij jou, want ze moet op dezelfde dag ook nog naar een ander gezin. Om deze situatie te vermijden, kun je beter voor de 12e week kraamzorg aanvragen. Tegenwoordig regelen veel vrouwen de kraamzorg al wanneer ze net zwanger zijn.

Waar kraamzorg aanvragen

Neem even contact op met je zorgverzekeraar en vraag om een lijst met kraamzorgbureaus waarmee ze samenwerken. Maak een keuze uit deze lijst, zo weet je zeker dat de kraamzorg vergoed wordt. Let wel dat je altijd nog je wettelijke eigen bijdrage moet betalen.

Intakegesprek kraamzorg

Rond de 26e week van de zwangerschap krijg je een telefoontje van het kraamzorgbureau waar je bent ingeschreven om een afspraak te maken voor de intake kraamzorg. Dit gesprek vind plaats bij jou thuis en dient er voor om kennis te maken, om na te gaan op hoeveel uur kraamzorg je recht hebt en om je wensen te bespreken.

Labels:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

2 Comments

  1. ik ben hoogzwanger en ga uiteindelijk binnenkort bevallen met een keizersnede…
    Het is pas later in Zwangerschap gebleken dat we toch kraamhulp kunnen gebruiken..
    K ben er dus laat mee… of kan dit uiteindelijk dan toch… ?

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *