Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / De bevalling / Wanneer moet je de verloskundige bellen ?

Wanneer moet je de verloskundige bellen ?

wanneer bel je de verloskundigeZeker als je voor de eerste keer moeder word, weet je niet goed wat je moet verwachten tijdens de zwangerschap. Je bent soms onzeker, bang, je twijfelt over iets (en daar hoef je niet eens voor het eerst moeder voor te worden) en de symptomen van een bevalling zijn je onbekend. Diep van binnen bel je liever niet te pas en te onpas naar de verloskundige. Daarom leggen wij je uit wanneer en in welke situaties je de verloskundige moet bellen.

Wanneer verloskundige bellen

Maak je je zorgen over je eigen gezondheid of die van je baby of denk je dat de bevalling is begonnen? Pak de telefoon en bel je verloskundige op. In de onderstaande gevallen moet je zelfs de verloskundige bellen:

Bij helderrood bloedverlies

Meer dan een paar druppels helderrood bloedverlies is altijd een reden om de verloskundige te verwittigen. Een paar druppeltjes bloedverlies wijst meestal op een onschuldig gesprongen bloedvaatje. Dit gebeurt wel eens tijdens of na de geslachtsgemeenschap en is onschuldig. Bij redelijk bloedverlies kan er een ernstig probleem zijn, zoals een dreigende vroeggeboorte of een probleem met de placenta. Bij helderrrood vaginaal bloedverlies is het erg belangrijk dat je de verloskundige belt en dat er gecontroleerd wordt waar het bloedverlies vandaan komt en of jij en je baby het goed stellen.

Als je baby minder beweegt als anders

Tegen het einde van de zwangerschap beweegt je baby minder dan daarvoor. De ruimte wordt steeds kleiner; de baby heeft steeds minder plaats. Je zult wel gemerkt hebben dat je baby op bepaalde momenten actiever is dan op andere momenten. Merk je dat hij voor jouw gevoel al te lang niets van zich heeft laten ‘horen’, las dan direct een rustpauze in. Ga op je linkerzij liggen en observeer de volgende twee uur de bewegingen van je baby. Voel je minder dan tien bewegingen, bel dan de verloskundige. Wellicht is er niets aan de hand, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen en bellen.

Als je vliezen breken

Wanneer je vliezen gebroken zijn, je baby’s hoofdje goed ingedaald is en het vruchtwater helder is, moet je de verloskundige op de hoogte stellen. Mocht dit ’s nachts gebeuren, bel haar dan niet wakker. Je kunt gerust tot ’s morgens wachten als je verder nog geen heftige weeën hebt. Je kindje heeft in het vruchtwater gepoept als de kleur van het vruchtwater bruin of groen is en kan het dan benauwd krijgen. Dit is een reden on onmiddellijk de verloskundige te bellen, ook ’s nachts.

Wanneer de bevalling begint

De bevalling begint vaak met krampen (weeën). Zo kun je weeën herkennen: In het begin lijken weeën op menstruatiepijn,. Ze komen en gaan en je kunt er nog niet echt pijl op trekken. Wanneer je het idee hebt dat de bevalling doorzet – als de weeën elke 5 minuten komen en minimaal een minuut aanhouden en dat gedurende één uur – dan is het tijd om de verloskundige te bellen. Dit geldt voor een eerste bevalling. De verloskundige zal komen kijken om te zien of de bevalling echt begonnen is. Bel de verloskundige eerder als je al eens bevallen bent, als de weeën om de 7 minuten komen bijvoorbeeld.

Wanneer niet bellen

Als je tegen de bevallingsdatum wat slijmerig bloed verliest, dit is hoogstwaarschijnlijk de slijmprop. Het verlies van deze gelei- achtige prop kan betekenen dat de bevalling in zicht is, maar het kan evengoed ook nog enkele dagen of zelfs langer duren. Uiteraard bel je de verloskundige niet voor niet dringende vragen. Hier kun je gewoon mee wachten tot je de volgende afspraak hebt. Vergeet je vragen niet op te schrijven!

We willen je op het hart drukken dat je bij twijfel over iets altijd de verloskundige mag bellen. Liever een keer te veel dan te weinig!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

1 Comments

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *