Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Verkalking van de placenta

Verkalking van de placenta

Wat betekent een verkalking van de placenta?

Als er door je verloskundige of gyneacoloog over een verkalking van de placenta, een verkalkte placenta of kalk in de placenta wordt gesproken dan wil dit zeggen dat de placenta aan het verouderen is en eventueel minder kan gaan werken. Dit zie je voornamelijk tegen het einde van de zwangerschap. Heel soms gebeurt dit vroegtijdig.

Verkalking van de placenta is een natuurlijk proces. Aan verkalking voor de 37e zwangerschapsweek kleven een paar risico’s, maar is zelden gevaarlijk voor de baby.

Placenta veroudert

Een verkalking van de placenta heb je niet van de één op de andere dag. Het is een natuurlijk verouderingsproces van de moederkoek waarbij deze langzaam maar zeker op geraakt en minder goed gaat functioneren.

Vroeger kon een verkalkte placenta alleen opgemerkt worden na de bevalling wanneer dit nageboorte werd bekeken. Kleine witte kalkspatten en een soort eiwitneerslag werden gezien en gevoeld. Dit werd helemaal niet als afwijkend beschouwd; de placenta was verouderd, ver op.

Tegenwoordig met de moderne technieken die we kennen (3D echo), kan veroudering of verkalking van de placenta al voor de bevalling worden gezien. Kalk in de placenta rond de uitgerekende datum is een normaal verschijnsel. Maar als er al veel vroeger in de zwangerschap sprake is van verkalking, en dan met name voor de 37e zwangerschapsweek, wil dit zeggen dat de moederkoek te vroeg veroudert.

Risico’s vroegtijdige verkalkte placenta voor 37 weken zwangerschap

Een verouderde, verkalkte placenta werkt niet zo goed als het zou moeten. Dit geeft een verhoogd risico op complicaties tijdens de verdere zwangerschap en ook tijdens bevalling:

  • baby krijgt onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen binnen waardoor hij een groeivertraging oploopt
  • premature bevalling
  • laag geboortegewicht
  • lage Apgar score na de bevalling
  • veel bloedverlies na de bevalling

Medische interventie kan nodig zijn als er naast de verkalkte moederkoek ook sprake is van een hoge bloeddruk (hypertensie), diabetes of problemen met de nieren. Gelukkig zijn deze gevallen zeldzaam en meestal niet gevaarlijk voor de baby.

Verkalking placenta vanaf 37 weken zwangerschap

Als je meer dan 37 weken zwanger bent, maak je dan geen zorgen. Verkalking is geen directe reden voor een keizersnede of om een bevalling in te leiden. Het volstaat om de groei van je baby wat extra in de gaten te houden.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

2 Comments

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *