Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_grid_manager_object.labels.php on line 2 Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_shortcode_object.labels.php on line 2 Uitgerekende datum zwangerschap berekenen | Zwangerenvragen.nl
Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Uitgerekende datum zwangerschap berekenen

Uitgerekende datum zwangerschap berekenen

Je hebt misschien net ontdekt dat je zwanger bent. En nu wil je heel graag weten wanneer je ongeveer moet gaan bevallen. In dit artikel lees je alles over de uitgerekende datum van de zwangerschap en waarom het ook wel de vermoedelijke bevallingsdatum wordt genoemd. Uiteraard kun je hier de uitgerekende datum berekenen en allerlei andere belangrijke data in de zwangerschap uitrekenen met de rekentool onderaan.Wanneer is de uitgerekende datum van de zwangerschap?

Een zwangerschap duurt net iets langer dan 9 maanden. Gemiddeld is dit 280 dagen gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, of 266 dagen na de datum van de bevruchting. Maar eigenlijk wordt de duur van de zwangerschap nooit aangegeven in maanden of in dagen, maar wel in weken. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. Je uitgerekende datum is de dag waarop je 40 weken zwanger bent, gerekend vanaf de eerste dag dat je voor het laatst ongesteld bent geweest.

Vermoedelijke bevallingsdatum

De uitgerekende datum van de zwangerschap is de theoretische datum van de bevalling. Nu is deze datum maar een indicatie van het einde van je zwangerschap, want de kans dat je werkelijk bevalt op de uitgerekende datum is maar ongeveer 5%. De term vermoedelijke bevallingsdatum is daarom beter op zijn plaats.

Bevalling bij een eerste kind

Volgens de statistieken hebben vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kindje meer kans op een bevalling na de uitgerekende datum: ze bevallen meestal tussen de 40 en 41 weken van de zwangerschap.

Bevallen tussen de 37 en 42 weken van de zwangerschap

De meeste zwangere vrouwen bevallen tussen de 37 weken en de 42 weken zwangerschap. Ondanks dat de uitgerekende bevallingsdatum op 40 weken is gesteld, is je baby niet te vroeg als hij vanaf 37 weken geboren wordt. Een bevalling tussen de 37 en 42 weken is mooi op tijd en heet ook wel 'a terme'. Bij een zwangerschap zonder complicaties, mag je zelfs thuis bevallen binnen dit tijdsbestek als je een thuisbevalling ten minste ziet zitten.

Premature bevalling voor 37 weken

Soms worden baby's te vroeg geboren. Daar is sprake van als je voor de 37 weken zwangerschap bevalt. In officiele termen heet dat een premature bevalling. Je baby wordt een prematuur of prematuurtje genoemd als hij te vroeg ter wereld komt. Een thuisbevalling is niet mogelijk als je te vroeg bevalt. Je baby is nog niet volgroeid is en helemaal nog niet klaar is om geboren te wordem. Daarom moet zo'n bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden, zodat jij en je baby de beste zorgen kunnen krijgen.

Een baby is levensvatbaar na 24 weken zwangerschap. Maar hoe later de baby ter wereld komt, hoe beter zijn overlevingskansen zijn en hoe minder risico er is dat hij of zij iets aan de vroeggeboorte overhoudt.

Overtijd, een postterme zwangerschap na 42 weken

Alhoewel je in de volksmond 'overtijd' gaat eens je de uitgerekende datum gepasseerd bent, is er pas echt sprake van overtijd zijn wanneer de zwangerschap langer dan 42 weken duurt. Ongeveer 5 - 10% van de vrouwen heeft zo'n postterme zwangerschap of serotiniteit zoals dat in medisch jargon heet. De toestand van mama en baby moet zeker vanaf de week na de uitgerekende bevallingsdatum nauwlettend in de gaten gehouden worden, want een zwangerschap die te lang dreigt te duren, brengt een aantal risico's met zich mee. De bevalling moet kunstmatig opgewekt worden door middel van een inleiding als je kindje geen aanstalten maakt om gebroren te worden vlak voor of rond de 42 weken van de zwangerschap.

Uitleg over uitgerekende datum zwangerschap berekenen

De vermoedelijke bevallingsdatum van je zwangerschap uitrekenen kan op twee verschillende manieren:

 • 38 weken optellen vanaf de dag van de bevruchting
 • 40 weken optellen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie
 • Uitgerekende datum vanaf de bevruchting of conceptie

  De meest accurate manier is 38 weken bij de dag van de conceptie tellen. Nu is het zo dat de meeste vrouwen de dag van de bevruchting helemaal niet weten, tenzij er ovulatietesten gebruikt werden om de eisprong mee op te sporen of bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF of kunstmatige inseminatie. Om toch de uitgerekende datum uit te kunnen rekenen zonder dat de conceptiedatum bekend is, moest er een ander systeem komen dat redelijk nauwkeurig is.

  Uitgerekende datum vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie

  Dit systeem wordt internationaal toegepast door huisartsen, verloskundigen en gynaecologen om de uitgerekende datum mee te bepalen en het gaat als volgt. De meeste vrouwen hebben een menstruatiecyclus van 28 dagen, waarbij de ovulatie op dag 14 valt, dat is precies op de helft. Je kunt bij zo'n cyclus dus stellen dat de menstruatie twee weken voor de ovulatie is. Of de ovulatie twee weken voor de menstruatie.

  In plaats van uit te gaan van de ovulatie (wat tevens de vermoedelijke bevruchtingsdatum is) en daar 38 weken bij op te tellen, telt men 40 weken bij de eerste dag van de laatse menstruatie. Die twee weken verschil zit hem in het feit dat de menstruatie twee weken voor de eisprong of bevruchting was en wordt er dus bijgeteld.

  Nu is deze manier om de uitgerekende datum te berekenen alleen redelijk precies voor vrouwen met een menstruatiecyclus van 28 dagen. In de praktijk zijn er veel vrouwen die geen menstruatiecyclus van 28 dagen hebbben, maar juist een kortere of langere.

  De uitgerekende datum die je zelf uitrekent of die je meekreeg van de dokter of verloskundige aan het begin van je zwangerschap is minder nauwkeurig bij een cyclus van minder dan of meer dan 28 dagen. Dat is trouwens ook het geval bij onze rekentool die je hieronder vindt, want de berekening is gebaseerd op het internationele 40 weken systeem.

  Zwangerschapsduur en bevallingsdatum bij de termijnecho

  Omdat de uitgerekende bevallingsdatum niet altijd even precies is, wordt er altijd een termijnecho gemaakt om de bevallingsdatum definitief vast te stellen. Zoals de naam je eigenlijk al doet vermoeden, wordt daarbij de termijn van je zwangerschap vastgesteld. Door de lengte van de foetus te meten wordt zijn leeftijd berekend. Op die manier kan er worden nagegaan wanneer de bevruchting was, hoeveel weken zwanger je op dat moment bent en krijg je antwoord op de wanneer ben ik uitgerekend vraag.

  De termijnecho krijg je meestal tussen de 8 à 10 weken zwangerschap. In deze periode groeit elke vruchtje gelijk en kan de zwangerschapsduur plus de vermoedelijke bevallingsdatum heel nauwkeurig in kaart worden gebracht. Na het eerste trimester (12 weken) ontstaan er verschillen in groei en dan geeft zo'n echo minder exacte informatie over de duur van je zwangerschap.

  Wanneer ben ik uitgerekend: mijn uitgerekende bevallingsdatum (rekentool)

  Zelf 40 weken bij de eerste dag van je laatste menstruatie optellen op je kalender of in je agenda is mogelijk, maar nogal omslachtig. Met onderstaande zwangerschapscalculator kun je in een paar klikken zien wanneer je bent uitgerekend.

  Uitgerekende datum berekenen

  Wat was de eerste dag van je laatste menstruatie?

     
  Hoeveel dagen telt je menstruatiecyclus ?
  Vermoedelijke conceptie datum:
  Einde van het eerste trimester (12 weken):
  Einde van het tweede trimester (27 weken):
  Je uitgerekende datum (bevallingsdatum) is:
  Leeftijd foetus (vanaf conceptie datum):
  Hoe lang zwanger:

  Hoe lang zwanger op een bepaalde datum? (vul datum in)

     
  Op de ingevulde datum ben je .... weken zwanger:

  Hoeveel weken zwanger ben ik op welke datum?

  Vul het aantal weken in:
  Datum:

  Bereken de vermoedelijke conceptie datum aan de hand van de bevallingsdatum:

     
  Vermoedelijke conceptie datum:


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

  Reageer op dit bericht

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *