Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Waarom moet je toxoplasmose voorkomen nu je zwanger bent?

Waarom moet je toxoplasmose voorkomen nu je zwanger bent?

Wat is toxoplasmose

Toxoplasmose is een besmetting met een parasiet die in rauw vlees en uitwerpselen van katten leeft.  Als je niet zwanger bent, is toxoplasmose niet gevaarlijk, maar nu je zwanger bent is dit wel het geval. Je baby kan via de placenta besmet raken met het virus en in dat geval kunnen er ernstige afwijkingen ontstaan.

Risico’s van toxoplasmose

Tijdens de eerste helft van je zwangerschap is het risico op afwijkingen het grootst, want dat is het moment dat je kleintje zich volop ontwikkelt. Als je zelf besmet wordt, is de kans 5 tot 10 procent dat de baby ook besmet wordt. Deze kans lijkt misschien wel heel klein, maar de gevolgen kunnen heel erg zijn.  Het virus kan namelijk het zenuwstelsel en de organen van je baby aantasten. In de laatste helft van de zwangerschap loopt je baby iets meer kans op besmetting als jij toxoplasmose hebt opgelopen. De gevolgen zijn dan veel minder gevaarlijk.

Een besmetting voorkomen

Je kunt toxoplasmose krijgen als je rauw of niet goed doorbakken vlees eet. Ruil je rood of medium gebakken biefstuk in voor een goed doorbakken en je broodje filet americain mag je na de bevalling weer eten. Je loopt niet alleen een risico als je rauw vlees eet, maar ook door contact met de uitwerpselen van katten kun je besmet worden. Vanaf nu is het schoonmaken van de kattenbak niet meer jouw taak. Je hoeft je lieve kat niet te weren, want je mag hem gewoon aaien en met hem spelen.  Als je van plan bent om in de tuin te gaan werken, draag dan handschoenen. Groenten en fruit was je altijd goed in ruim koud water. En tenslotte, let heel goed op je hygiëne. Was altijd je handen voordat je iets gaat eten en vergeet ze ook niet te wassen als je rauw vlees hebt aangeraakt.

Misschien ben je immuun

Heb je al eens een toxoplasmose infectie gehad, dan kun je geen besmetting meer oplopen. Je bent in dat geval immuun geworden. Vraag aan je huisarts of je een doorverwijzing krijgt voor een bloedonderzoek, zodat er gecontroleerd kan worden of je al dan niet toxoplasmose hebt gehad.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

1 Comments

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *