Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_grid_manager_object.labels.php on line 2 Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_shortcode_object.labels.php on line 2 Krijg je slappe borsten door het geven van borstvoeding ?
Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Mama / Krijg je slappe borsten door het geven van borstvoeding?

Krijg je slappe borsten door het geven van borstvoeding?
Slappe borsten door borstvoeding?

Soms hoor je wel eens dat vrouwen slappe borsten of hangborsten krijgen door borstvoeding te geven. Is dit nu een feit of een hardnekkige fabel?

Na de borstvoedingsperiode voelen bij de meeste kersverse mama’s de borsten slapper aan. Ze kunnen ook iets gaan hangen. Het is de borstvoeding die hier meestal de schuld van krijgt, maar eigenlijk is de zwangerschap zélf de oorzaak.

Verandering van de borsten tijdens de zwangerschap

Als voorbereiding op de melkproductie voor de baby ontwikkelt tijdens de zwangerschap het klierweefsel in de borsten. De borsten kunnen daardoor pijnlijk, gevoelig, gespannen of zwaar aanvoelen en een paar cupmaten groter groeien.

De ligamenten van Cooper, (in het Latijns: retinaculum cutis mammae), de banden waarmee de borst aan de spier vastzit en ondersteuning bieden, worden door de zwaardere borsten samen met de huid uitgerekt. Vanwege de extra spanning op de ligamenten, verliezen ze hun elasticiteit en zijn ze niet langer strak. Stel ze voor als een elastische band waar de rek uit is. Door de uitgerekte banden kun je slappe borsten krijgen, of in ieder geval minder stevige borsten als voor de zwangerschap.

Borsten na de zwangerschap: slinken van klierweefsel na de geboorte

Een paar dagen na de geboorte van de baby stroomt er meer bloed en grote hoeveelheden lymfevocht richting het klierweefsel van de borsten. Door deze stuwing kunnen de borsten warm, vol en gespannen aanvoelen. Bij vrouwen die borstvoeding geven komt nu de melkproductie op gang. Ook vrouwen die geen borstvoeding geven, krijgen een paar dagen na de bevalling last van stuwing.

Als je je baby’tje niet aan de borst voedt of wanneer je na een bepaalde tijd stopt met borstvoeding geven, gaat het klierweefsel slinken. Meestal verdwijnt er ook wat vetweefsel. Nog een reden waarom je borsten slap kunnen aanvoelen.

Slappe borsten, minder stevige borsten of hangborsten na de borstvoedingsperiode is nauwelijks te wijten aan de borstvoeding zelf. Het is een rechtstreeks gevolg van de verandering van de borsten tijdens de zwangerschap.

Vollere en stevigere borsten

De meeste vrouwen zullen na het stoppen met borstvoeding weer ongeveer dezelfde cupmaat hebben als voor de zwangerschap. Na enige tijd zullen je borsten weer wat voller en steviger worden door het nieuwe vetweefsel dat gevormd wordt. Je borsten verstevigen kun je ook zelf doen door oefeningen, een gezond gewicht aan te houden, een goede bh te dragen en door op de rug te slapen.

Conclusie: geen slappe borsten door borstvoeding

Na de zwangerschap worden je borsten minder stevig en kunnen wat gaan hangen door de hormonale veranderingen die je lichaam heeft ondergaan tijdens de zwangerschap. Het geven van borstvoeding heeft daar bijna geen invloed op. Ook mama’s die hun baby geen borstvoeding geven, hebben slappere borsten dan voor hun zwangerschap.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *