Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Kan ik gewoon seks hebben tijdens de zwangerschap?

Kan ik gewoon seks hebben tijdens de zwangerschap?

seks zwangerschap
Seks tijdens de zwangerschap. Mag dat eigenlijk nog wel. Is het niet gevaarlijk voor de baby? Wat kan wel en wat niet?

Seks tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen, maar zeker ook mannen vragen zich af of seks tijdens de zwangerschap wel mag. Lang geleden dacht men dat een vrijpartij tijdens het prille begin van de zwangerschap een miskraam in de hand zou werken en dat het een vroegtijdige bevalling of een infectie kon veroorzaken tijdens de laatste maanden. Hedendaags worden de dingen gelukkig anders gezien. Er bestaat zelfs geen enkel bewijs dat een zwangere vrouw zich moet onthouden van geslachtsgemeenschap tijdens de een normale en gezonde zwangerschap (op enkele uitzonderingen na). De baby zit erg goed beschermd in mama’s buik. De baarmoeder wordt afgesloten door een slijmprop en beschermd de baby tegen infecties. Ook het vruchtwater en de krachtige spieren van de baarmoeder bieden bescherming aan je baby.

Mag ik een dildo of vibrator gebruiken tijdens de zwangerschap?

Seksspeeltjes, zoals een vibrator of dildo zijn veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap. Hou wel rekening met het materiaal waarvan de dildo of vibrator gemaakt is, want sommige zijn gemaakt van weekmakers (ftalaten of nonylfenol); een stof die gebruikt wordt om kunststoffen elastisch te maken. Langdurig gebruik van weekmakers kunnen de ontwikkeling van je kindje belemmeren en zijn ook nog een schadelijk voor je eigen gezondheid. Ga daarom altijd goed na of het seksspeeltje dat je wilt gebruiken vrij van weekmakers is. Wanneer je twijfelt, gebruik ze dan niet nu je zwanger bent. Zorg er altijd voor dat je vibrator of dildo schoon voor gebruik en wees niet te ruw!

Wanneer vormt seks of seksspeeltjes wel een risico?

In de volgende situaties mag je geen seks hebben of seksspeeltjes gebruiken, omdat het een risico vormt voor de zwangerschap of voor je baby:

  • bij weeën voor de 37e zwangerschapsweek
  • je een eerdere premature bevalling hebt gehad
  • bij een verkorte baarmoederhals
  • je gebroken vliezen hebt
  • als er bloedingen zijn
  • je een voorliggende placenta hebt – de placenta ligt geheel of gedeeltelijk over de baarmoedermond
  • jij of je partner een soa hebt

Is de seks anders tijdens de zwangerschap?

Sommige vrouwen vinden de seks beter als ze zwanger zijn, terwijl anderen het stukken minder vinden. De bloedtoevoer richting de vagina kan er voor zorgen dat de genitaliën wat opzwellen wat sensatieverhogend werkt. Bij anderen kan deze lichte zwelling onaangenaam zijn. Sommige aanstaande mama’s hebben tijdens de geslachtsgemeenschap last van krampen in de onderbuik of vaginale spataderen, wat een echte libido killer is.

Sinds ik zwanger ben, heb ik weinig zin. Is dat normaal?

Ja! Je lichaam ondergaat een aantal flinke veranderen die uiteraard van invloed zijn op je seksleven. Veel vrouwen hebben een geweldig libido nu de hormonale anticonceptiemiddelen, zoals de pil eindelijk de prullenbak in zijn beland. Anderen voelen zich te moe of te misselijk om seks te hebben, vooral tijdens het eerste trimester. Terwijl tijdens het tweede trimester het libido weer wat verbetert, kan de zin in seks weer als sneeuw voor de zon verdwijnen in de laatste drie maanden van de zwangerschap. Gedachten aan de bevalling, een dikke buik en misschien dito lichaam kunnen er voor zorgen dat je je minder aantrekkelijk voelt.

Verandert de seksuele beleving van mijn partner nu ik zwanger ben?

De meeste mannen vinden het zwangere lijf van hun partner erg aantrekkelijk. Maar de zin in seks kan soms wel eens verpest worden door een aantal zorgen. De gezondheid van mama en baby, de angst om vader te worden, de angst dat geslachtsgemeenschap de baby pijn kan doen of zelfs het idee van een vrijpartij in het bijzijn van de ongeboren baby kan zijn libido tot het vriespunt doen dalen. Geen enkele van deze redenen is gegrond, maar laten bepaalde gevoelens en gedachten zich moeilijk uitschakelen. Praat erover samen, dat is het belangrijkst.

Kan het gebruik van glijmiddel kwaad?

Nee, je kunt met een gerust hart glijmiddel gebruiken nu je zwanger bent. Je baarmoedermond is volledig afgesloten door de slijmprop en zo kan er helemaal niets binnendringen. Het zou wel eens kunnen dat je helemaal geen glijmiddel nodig hebt, want veel zwangere vouwen zijn onder invloed van hormonen wat natter van onderen.

Is orale seks gevaarlijk?

Orale seks is niet gevaarlijk. Noch jij, noch je baby zal hier hinder of schade van ondervinden. Het kan zelfs een oplossing zijn wanneer gewone geslachtsgemeenschap een risico vormt.

Wat zijn comfortabele seks standjes?

Alle seks standjes waarbij de druk op de baarmoeder vermeden wordt, zijn het comfortabelst. Bijvoorbeeld de lepeltje-lepeltje houding, waarbij je partner achter je ligt. Op zijn hondjes, waarbij je partner achter je zit of jij bovenop je partner. Verder is het een kwestie van uitproberen en jullie fantasie gebruiken.

Ik heb wat bloedverlies na de seks. Is dit erg?

Het is mogelijk dat er tijdens of na de seks een klein beetje bloedverlies optreedt. De reden? De baarmoedermond is veel beter doorbloed tijdens deze periode. Zo’n bloedinkje, vaak een contactbloedinkje genoemd, is zonder gevaar voor de baby. Merk je dat het bloeden heviger wordt, neem dan altijd contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Er kan dan misschien iets anders aan de hand zijn dat niet direct gelinkt kan worden aan een vrijpartij.

Labels:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *