Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_grid_manager_object.labels.php on line 2 Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_shortcode_object.labels.php on line 2 De placenta of moederkoek: uitwisseling tussen mama en baby
Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Placenta of moederkoek; wat is haar functie ?

Placenta of moederkoek; wat is haar functie ?

Placenta of moederkoek

Vanaf de eerste dagen van de zwangerschap, wanneer de bevruchte eicel zich begint te delen, begint ook de aanleg van de placenta. De vorming van de placenta gaat door tot de 5e maand van de zwangerschap. Vanaf dan moet de placenta alleen nog maar groter worden. De placenta groeit door tot het einde van de zwangerschap en weegt dan ongeveer 500 – 600 gram.

Dikke, vlezige schijf

De placenta – ook wel moederkoek genoemd – is een soort dikke schijf met een diameter van 15 – 20 centimeter en heeft twee kanten. De ene kant van de placenta zit vast aan de moeder en is vergroeid met de baarmoederwand op de plaats waar de innesteling heeft plaatsgevonden. Op de andere kant van de placenta zit een vlies waar de navelstreng van de baby aan vast zit.

De placenta kan op verschillende plaatsen in je baarmoeder groeien: aan de achterkant (posterior) van de baarmoeder, aan de voorkant van de baarmoeder (anterior), onderin in de baarmoeder en zelfs over de baarmoedermond.

De functie van de placenta

De placenta is een barrière die zich tussen mama en baby bevindt en scheidt de bloedsomloop van beiden; het bloed van baby en mama komt door de placenta niet rechtstreeks met elkaar in contact.
moederkoek

Filtering van het bloed

Het bloed van de moeder komt via de aders in de placenta terecht. De placenta filtert de voedingsstoffen en zuurstof uit het bloed van mama en dit komt zo aan de andere kant via één van de drie bloedvaten van de navelstreng bij de baby terecht. Het bloed van de baby gaat via de andere twee bloedvaten (slagaders) van de navelstreng rechtstreeks naar de placenta. Dit bloed bevat afvalstoffen die via de placenta weer in het bloed van de moeder komt. De aanstaande moeder scheidt via de longen en de nieren de afvalstoffen af.

Beschermende barrière

De placenta beschermt de baby tegen sommige bacteriën, parasieten en medicatie. Maar opgepast, hij bied geen volledige bescherming. Levensgevaarlijke virussen zoals HIV, en hepatitis B en andere gevaarlijke stoffen, zoals nicotine en alcohol komen allemaal via de placenta bij je baby terecht.

Hormonen

De placenta heeft nog een functie; hij produceert verschillende belangrijke hormonen. Deze hormonen werken allemaal samen om de groei en de ontwikkeling van de placenta en de baby in stand te houden en bereiden mama’s lichaam voor op de bevalling en borstvoeding.

Welke hormonen worden door de placenta geproduceerd

Twee belangrijke hormonen die door de moederkoek geproduceerd worden, zijn oestrogeen en progesteron. Progesteron zorgt er voor dat de zwangerschap in stand blijft. Oestrogeen stimuleert de groei van de baarmoeder, bereid de baarmoeder voor op de bevalling en stimuleert de melkklieren gedurende de zwangerschap ter voorbereiding op het geven van borstvoeding. Tevens produceert de placenta het zwangerschapshormoon hcg, het hormoon dat verantwoordelijk is voor een positieve zwangerschapstest en de vele vroege symptomen van een zwangerschap.

Wanneer de placenta niet goed werkt

Soms gebeurt het dat de placenta een probleem veroorzaakt. Bijvoorbeeld wanneer deze te laag in de baarmoeder ligt (laagliggende placenta) of wanneer hij de baarmoedermond geheel of gedeeltelijk bedekt (voorliggende placenta). Soms verdwijnt dit euvel naarmate de zwangerschap vordert. In enkele gevallen is een ziekenhuisopname nodig, omdat de verkeerde positie van de moederkoek ernstige bloedingen veroorzaakt. Wanneer de placenta baby’s doorgang blokkeert, zal er een keizersnede gepland worden. Een vaginale bevalling is dan onmogelijk.

Verkalking placenta

Rond of na de uitgerekende datum is het normaal dat de moederkoek wat minder functioneert. Dit komt doordat de placenta verouderd is. Het wordt ook wel verkalking van de placenta genoemd. De groei van je baby wordt extra in de gaten gehouden als er sprake is van lichte verkalking. Door een verkalkte moederkoek kan je baby een groei achterstand krijgen en kunnen er andere complicaties ontstaan, zoals veel bloedverlies na de bevalling of een laag geboortegewicht bij je kindje. Gelukkig is dit zelden het geval.

De uitdrijving van de placenta

De moederkoek volgt ongeveer een half uur na de geboorte van je baby. De verloskundige of gynaecoloog vraagt of je nog een keertje wilt persen, terwijl hij/zij zachtjes op je buik drukt. Waarschijnlijk krijg je de vraag of je de placenta wilt bekijken. Op de plaats waar de placenta heeft gezeten, ontstaat een wond. Het bloedverlies dat optreed na de bevalling ontstaat mede door de wond die de placenta achterlaat. Deze bloeding kan een paar weken duren.

Labels:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

5 Comments

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *