Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_grid_manager_object.labels.php on line 2 Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_shortcode_object.labels.php on line 2 Zo mis je jouw ovulatie of eisprong niet (meer) | Zwangerenvragen
Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwanger worden / Zo mis je jouw ovulatie of eisprong niet (meer)

Zo mis je jouw ovulatie of eisprong niet (meer)
Bij het zwanger worden draait het allemaal om de ovulatie. Het is essentieel dat je precies weet wanneer je op je vruchtbaarst bent. Het zou zonde zijn dat je jouw eisprong misloopt. Veel vrouwen met een kinderwens vragen zich dan ook af wat er op dat moment in het lichaam gebeurt, wanneer hun ovulatie is, wat de mogelijke symptomen zijn en hoe je de ovulatie berekenen kunt.

Wat is de ovulatie?

De ovulatie of eisprong is het moment in de vrouwelijke menstruatiecyclus waarop één (heel soms twee of meer) rijpe eicel losgelaten wordt door de eierstok en wordt opgevangen door de eileider. De ovulatie, in de volksmond ook wel eisprong genoemd, is samen met de vruchtbare dagen erg belangrijk bij het zwanger worden. Zonder ovulatie kun je niet zwanger worden.

Wanneer de eicel vrijkomt uit de eierstok

Elke menstruatiecyclus begint met een menstruatie; je krijgt je maandstonden, je wordt ongesteld. Direct na de menstruatie groeit en rijpt er onder invloed van het follikel stimulerend hormoon (FSH) en het luteïniserend hormoon (LH) een nieuwe eicel (follikel) in een eiblaasje. Het eiblaasje barst als de eicel rijp is. Dat is de ovulatie: de eicel komt vrij uit de eierstok en wordt opgevangen door de eileider. Het eitje kan bevrucht worden als er zaadcellen in de eileider aanwezig zijn.

De levensduur van de eicel na de eisprong is 12 tot maximaal 24 uur. Na die tijd is een bevruchting niet meer mogelijk.

De ovulatie of eisprong is het moment waarop er een rijpe eicel uit de eierstok komt en door de eileider wordt opgevangen, klaar om door een zaadcel te worden bevrucht.

Wanneer is de eisprong?

Veel vrouwen vragen zich af wanneer hun vruchtbare dagen zijn en wanneer de eisprong is, want dat zijn de belangrijkste momenten als het om zwanger worden gaat. Wanneer jouw eisprong en vruchtbare dagen zijn, hangt af van hoe lang je menstruatiecyclus duurt.

14 dagen regel

Er wordt standaard vanuit gegaan dat de dag van de eisprong bij elke vrouw ongeveer twee weken voor de menstruatie plaatsvindt. Als je een cyclus hebt die 28 dagen duurt, zal de ovulatie rond dag 14 vallen, gerekend vanaf de eerste dag van je menstruatie. Heb je een cyclus van 35 dagen, dan kun je de ovulatie verwachten op of rond de 21e dag van je menstruatiecyclus. Zo zie je dat de ovulatiedatum opschuift naar gelang je cycluslengte.

In de praktijk blijkt dat de dag van de eisprong niet altijd 14 dagen voor de menstruatie valt. Bij de meeste vrouwen komt de ovulatie zo’n 10 tot 16 dagen voor de eerste dag van de menstruatie. Concreet wil dit zeggen dat je bij het zwanger worden rekening moet houden met het feit dat jouw ovulatie een aantal dagen eerder of later dan het gemiddelde van 14 dagen voor de menstruatie kan komen.

Mijn ovulatie berekenen en herkennen

Hoe weet je nu precies wanneer jouw ovulatie is? Je kunt je ovulatie berekenen met behulp van een online calculator, je kunt je vermoedelijke ovulatiedatum zelf even uitrekenen aan de hand van de lengte van je menstruatiecyclus, de ovulatie symptomen nauwlettend in de gaten houden of je kunt ovulatietesten gebruiken om je ovulatie mee aan te tonen.

Ovulatie berekenen met online rekentool

Met een online calculator kan je de vermoedelijke datum van je ovulatie berekenen en de daarbij voorafgaande vruchtbare dagen. Vrijen wanneer je vruchtbaar bent, verhoogt de kans op een zwangerschap.

Ovulatiedatum zelf berekenen

Je hoeft geen Einstein te zijn om zelf je eisprong te berekenen. Als je 14 dagen aftrekt van de lengte van je cyclus, weet je de vermoedelijke datum van je eisprong. Bijvoorbeeld: je menstruatiecyclus duurt gemiddeld 30 dagen. De eisprong valt dan ongeveer op (30 – 14 = 16) dag 16 van je menstruatiecyclus.

Twijfels over je cycluslengte? Hier kun je de lengte van je cyclus berekenen.

Is je ovulatie berekenen betrouwbaar?

Als je gaat rekenen, of dat nu met behulp van de ovulatie calculator is of als je zelf gaat rekenen, doe dit alleen als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt. Bij een onregelmatige menstruatiecyclus is deze methode niet betrouwbaar. Probeer dan symptomen van een ovulatie bij jezelf te ontdekken. Samen met het gebruik van ovulatietesten is dit de beste methode als je wilt weten wanneer je vruchtbaar bent en je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt.

Vruchtbaarheidsalert; de ovulatie symptomen

Moeder natuur heeft het goed voor elkaar. Het vrouwenlichaam geeft een aantal signalen af wanneer het ideale moment om zwanger te worden aanbreekt. Als je bijzonder alert bent, herken je mogelijk deze ovulatie symptomen.

De volgende symptomen van de ovulatie helpen je om je vruchtbare dagen te herkennen:

 • Meer afscheiding
 • De witte vloed of afscheiding die je verliest ondergaat een aantal veranderingen. Vlak na de menstruatie is er meestal niet zoveel witte vloed of slijmverlies. Hoe dichter je bij de eisprong komt, hoe meer slijm je verliest en hoe natter je vagina aanvoelt. Dit slijm, ook wel cervixslijm genoemd, lijkt tijdens de vruchtbare dagen op rauw eiwit. Je kunt er een draad van trekken als je het tussen je vingers zou pakken. Tref je zulke afscheiding aan, reken er dan maar op dat je super vruchtbaar bent.

 • Positie van de baarmoedermond verandert
 • De positie van de baarmoedermond verandert tijdens de vruchtbare dagen. Normaal ligt hij laag in de vagina, voelt hard aan en is gesloten. Als de eisprong nadert, komt hij hoger in de vagina te liggen en voelt soepel aan. In het midden ontstaat er een kleine opening. Dat is om de zaadcellen te helpen om de baarmoeder binnen te gaan. Vlak na de ovulatie sluit de opening en de baarmoedermond komt weer in de oorspronkelijke positie te staan.

 • Er is een LH-piek
 • Een dag of twee voor de ovulatie stijgt de hoeveelheid van het luteïniserend hormoon explosief. Dit heet de LH piek. Door de plotselinge stijging van het LH barst het eiblaasje en zal de eierstok de rijpe eicel loslaten. De LH piek kan aangetoond worden met een ovulatietest.

 • Een hoger libido
 • Je hebt altijd wel van die periodes dat je libido wat hoger is dan anders. Veel vrouwen merken tijdens de eisprong dat ze veel meer zin hebben in seks. Dit kan veroorzaakt worden door een verandering van de hormoonspiegels.

 • Gevoelige borsten
 • Gevoelige borsten is vaak een aanwijzing dat je zwanger bent; het is één van de eerste en vroege zwangerschapssymptomen. Maar ook rond de ovulatie hebben sommige vrouwen last van gespannen en gevoelige borsten.

 • Lichaamstemperatuur stijgt
 • De basale lichaamstemperatuur van een vrouw stijgt met 0,2 – 0,5 graad vlak na de eisprong. Met behulp van de temperatuurmethode kun je de eisprong (achteraf) vaststellen. Handig om inzicht te krijgen in je cyclus en om je volgende eisprong te voorspellen.

 • Ovulatiebloeding
 • Sommige vrouwen hebben af en toe wat last van heel licht bloedverlies of wat bruine of paarsige afscheiding of spotting rond het moment van de eisprong. Dit bloedverlies heet een ovulatiebloeding. Een ovulatiebloeding gaat wel eens samen met ovulatiepijn.

 • Stekende pijn in de onderbuik
 • Er zijn vrouwen die hun eisprong voelen. Ovulatiepijn of Mittelschmerz is een scherpe of stekende pijn in de onderbuik welke kan samengaan met lage rugpijn. Ovulatiepijn duurt meestal een aantal uur en bij sommigen kan het zelfs een hele dag aanhouden.

  Let er eens op of je iets voelt, zeker op het moment dat je veel doorzichtige afscheiding (slijm) hebt.

Meest betrouwbare methode: ovulatietesten

En last but not least, met behulp van ovulatietesten kun je je meest vruchtbare moment opsporen. Hoe werkt dit?

Twee dagen voor de eisprong maakt je lichaam plotseling veel van het luteïniserend hormoon aan. Een positieve ovulatietest wil zeggen dat je een LH piek hebt en dat de meest vruchtbare dagen zijn dan aangebroken. Vrij op één van deze dagen je graag zwanger wilt worden.

Het gebruik van ovulatietesten is de beste manier om erachter te komen wanneer je vruchtbaar bent.Labels:
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

4 Comments

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *