Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Op hoeveel uur kraamzorg heb ik recht?

Op hoeveel uur kraamzorg heb ik recht?

Vraag je je af op hoeveel uur kraamzorg je recht hebt? Dit is van een aantal factoren afhankelijk, bijvoorbeeld of je borstvoeding of flesvoeding gaat geven, je een meerling krijgt, of er meerdere kinderen in het gezin aanwezig zijn en nog wat andere zaken. Tijdens de intake kraamzorg zal bepaald worden op hoeveel uur kraamzorg je recht hebt. Dit aantal is een eerste indicatie, want het definitieve aantal uren word pas na de bevalling of tijdens de kraamperiode vastgesteld.

Hoeveel uur kraamzorg

De basisverzekering vergoed minimum 49 uur kraamzorg, maar helaas wil dit niet zeggen dat je deze uren ook toegewezen krijgt van instantie waar je kraamzorg hebt aangevraagd.

Hoeveel uur kraamzorg hangt af van jouw persoonlijke situatie

De kraamzorg instantie hanteert een bepaald systeem; aan de hand van jouw persoonlijke situatie wordt berekend hoeveel uur kraamzorg je krijgt. Je krijgt minimaal 24 uur kraamzorg verdeeld over acht dagen. Elke pas bevallen vrouw in Nederland heeft hier wettelijk recht op, want dit aantal uren is vastgesteld door de overheid. Als je borstvoeding gaat geven, heb je recht op meer uren, omdat de kraamverzorgster veel tijd zal besteden aan de begeleiding van borstvoeding. Ook als je een meerling verwacht of een onstabiele gezinssituatie hebt, zal je meer uren krijgen dan een ander.

Extra kraamzorg door onvoorziene omstandigheden

Soms ontstaan er situaties die van te voren niet te overzien waren, bijvoorbeeld dat de bevalling een keizersnede werd of dat je kindje geboren wordt met een afwijking, de borstvoeding niet op gang komt of je erg labiel bent na de bevalling. Het aantal uren kraamzorg kan dan in samenspraak met de verloskundige die na de bevalling de thuiscontroles doet, verhoogd worden tot maximaal 80 uur verdeeld over 10 dagen.

Labels:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *