Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Neusspray zwanger: welke spray is veilig tijdens de zwangerschap?

Neusspray zwanger: welke spray is veilig tijdens de zwangerschap?

Neusspray en zwanger zijn, gaat dat wel samen? Het antwoord is: ja en nee. Het is afhankelijk van het soort neusspray.

Welke neusspray is geschikt voor zwangere vrouwen

Om de symptomen van een neusverkoudheid of allergie te verlichten bestaan er verschillende soorten neussprays: neusspray met natriumchloride en met xylometazoline, (neusverkoudheid), neussprays met tramazolinehydrochloride en mometason (allergie) en homeopatische neusspray. Je kunt neusspray zonder voorschrift kopen bij de drogist of apotheek en is verkrijgbaar in spray of in druppels. Maar niet elke neusspray is geschikt voor zwangere vrouwen.

 • Neusspray met natriumchloride & zwanger = veilig

  Een neusspray met natriumchloride is neusspray op basis van gewoon keukenzout of gedestilleerd zeewater. De juiste verhouding irriteren de slijmvliezen en de huid niet. De neusspray verdunt vrijwel direct het aanwezige slijm in de neus. Je kunt daarna makkelijker snuiten en ademen. Natriumchloride neusspray kunnen zwangere vrouwen veilig gebruiken. Deze neusspray staat ook bekend als fysiologisch serum of fysiologische zoutoplossing.

 • Neusspray met xylometazoline & zwanger = veilig onder voorwaarden

  Een spray met xylometazoline vernauwt tijdelijk de bloedvaatjes in het neusslijmvlies, waardoor je al na een paar minuten beter door je neus kunt ademen. Een neusspray met xylometazoline mag je gebruiken tijdens de zwangerschap, maar niet langer dan 5 opeenvolgende dagen en niet langer dan tien dagen per maand. Het neusslijmvlies kan door langdurig gebruik beschadigd raken, waardoor het ontsteekt en verstopt en je in een vicieuze cirkel terecht komt. Voorzichtigheid is geboden als je een hoge bloeddruk hebt of problemen met de doorbloeding van de moederkoek of placenta.

  Apotheek.nl meldt het volgende over neusspray met xylometazoline en zwangerschap:

  U kunt dit medicijn in de normale dosering en gedurende maximaal 1 week veilig gebruiken als je zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind. Bij langdurige klachten van verstopte neus is het beter om zoutoplossing te gebruiken. Dit kunt u zonder bezwaar langdurig gebruiken.

  Bijsluiter Otrivin neusspray

  Otrivin, een merk dat bekend staat om zijn neussprays, zegt in de bijsluiter dat er voorzichtigheid is geboden bij zwangere vrouwen die een hoge bloeddruk hebben of te maken hebben met een verminderde doorbloeding van de placenta. Bij langdurig gebruik van hoge doseringen kan een verminderde doorbloeding van de placenta niet worden uitgesloten. Gebruik het in dit geval niet of alleen op medisch advies.

 • Neusspray met tramazolinehydrochloride en mometasone & zwanger = niet veilig

  Er zijn geen of weinig gegevens bekend over het gebruik van tramazoline en mometasone bij zwangere vrouwen. Daarom worden zulke neussprays niet aangeraden tijdens de zwangerschap. Gebruik merken zoals Bisolnasal en Nasonex neusspray dus liever niet.

 • Homeopatische neusspray & zwanger = veilig

  Homeopatische neussprays, zoals van Dr. Vogel, kun je veilig gebruiken tijdens de zwangerschap.

Conclusie neusspray zwanger

Neusspray of neusdruppels op basis van natriumchloride en homeopatische neusspray kun je veilig gebruiken tijdens de gehele zwangerschap, maar het is minder effectief dan neusspray of neusdruppels met xylometazoline. Deze laatste kan ook geen kwaad voor je baby, maar overschrijd de maximale dosering daarbij niet. (3 keer per dag gedurende 1 week en niet langer dan 10 dagen per maand). Heb je een hoge bloeddruk of een verminderde doorbloeding van de placenta, gebruik neusspray met xylometazoline dan niet op eigen houtje, maar na overleg met de dokter. Over neussprays met tramazolinehydrochloride en mometasone zijn nauwelijks gegevens bekend, gebruik ze daarom liever niet. Onnodig risico lopen wil je natuurlijk niet.

Labels: ,
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *