Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Mag ik rauwe ham tijdens de zwangerschap?

Mag ik rauwe ham tijdens de zwangerschap?

Rauwe ham tijdens de zwangerschap

Rauwe ham is “rauw” in de zin van niet gebakken, gebraden of gekookt, niet geroosterd, niet gestoomd en niet gegrild. Rauwe ham wordt gerijpt, gerookt en/of gezouten om het vlees te kunnen bewaren.

Mag ik rauwe ham tijdens de zwangerschap? Nee, dat mag niet!

Rauw vlees waar rauwe ham onder valt, kan de parasiet toxoplasmosa gondii bevatten. Als een zwangere vrouw hier mee besmet geraakt en toxoplasmose oploopt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de baby. Daarom mag je geen rauwe ham eten als je zwanger bent. Ook Parmaham, Serranoham, Prosciutto, Coburgerham, Iberico ham, Duroc ham, Pancetta, Batalle Reserva, Pata negra (jamón ibérico de bellota), Ardense ham zijn rauwe hammen.

Je kunt wel gewoon rauwe ham op een pizza eten bijvoorbeeld. Mocht de parasiet aanwezig zijn in de ham, zal deze gedood worden bij goede verhitting.

Gekookte ham (hesp) soorten, zoals achterham (yorkham), beenham en schouderham kun je wel gewoon eten.

Labels:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *