Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwanger worden / Lengte van je cyclus berekenen

Lengte van je cyclus berekenen

Bij het zwanger worden kom je vaak de termen cycluslengte, lengte cyclus of duur menstruatiecyclus tegen. Hoe kun je de lengte of de duur van jouw cyclus berekenen? Wij leggen het je uit.

Wat is je cycluslengte?

Sommige vrouwen denken dat de cycluslengte de duur van de menstruatiebloeding is, maar dit klopt niet. De cycluslengte is het aantal dagen tussen twee menstruaties in, gerekend vanaf de eerste dag van je menstruatie.

De lengte van je cyclus is het aantal dagen tussen twee menstruaties in.

hoe lengte cyclus berekenen duur menstruatiecyclus

Lengte cyclus berekenen

Op het internet vind je verschillende calculators waarmee je de lengte van je cyclus kunt berekenen. Zo’n calculator is erg handig in gebruik, want binnen no-time weet je hoe lang jouw cyclus is.

Maat misschien wil je ook wel weten hoe zo’n berekening tot stand komt. De duur van je menstruatiecyclus wordt als volgt berekend:

Je telt het aantal dagen tussen twee menstruaties in. Je begint te tellen op het moment dat je ongesteld wordt. Dat is de dag waarop de bloeding echt doorzet en niet op de dag van wat bruinverlies wat er soms aan voorafgaat. De dag van het helderrode bloedverlies is dag 1 van je cyclus. Zo tel je door tot de dag voordat je weer opnieuw ongesteld wordt. Het aantal dagen dat je telt, is de lengte van je cyclus.

Je ziet wel dat het niet zo moeilijk is om dat te berekenen.

Waarom het handig is om de lengte van je cyclus te kennen

 • Om te voorspellen wanneer je volgende menstruatie komt
 • Als je de lengte van je cyclus weet, dan weet je ook wanneer je je volgende menstruatie zich ongeveer aandient.

 • Bij het zwanger worden
 • Je kunt het moment van de eisprong of ovulatie berekenen als je de duur van je cyclus kent. Dat moment is je meest vruchtbaarste moment. Als je op de 3 – 4 dagen voor de eisprong tot een dag erna vrijt, heb je de meeste kans om zwanger te raken.

  Je eisprong berekenen is alleen redelijk betrouwbaar als je cycluslengte elke keer even lang is, of met andere woorden: als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt.

  Bij veel vrouwen varieert de lengte van de cyclus. Dat noemen we een onregelmatige menstruatiecyclus. Met zo’n cyclus is het iets lastiger om je vruchtbare dagen te berekenen als je zwanger wilt raken.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

1 Comments

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *