Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Leeg vruchtzakje op eerste echo. Ben ik toch nog zwanger?

Leeg vruchtzakje op eerste echo. Ben ik toch nog zwanger?

Het gebeurt regelmatig dat zwangere vrouwen tijdens hun eerste echo een leeg vruchtzakje aantreffen. Soms zit er in dat vruchtzakje wel een dooierzakje, maar geen vruchtje. Ben je dan toch nog zwanger?

Ontstaan van het vruchtzakje

Na de innesteling van de eicel in het baarmoederslijmvlies wordt er een vruchtzakje gevormd met daarin een vruchtje (embryo), een dooierzakje en vruchtwater. Het dooierzakje verdwijnt wat later en maakt plaats voor de placenta. In de vruchtzak groeit het embryo uit tot een baby.

Leeg vruchtzakje

Door chromosomale afwijkingen van de eicel kan er iets verkeerd gaan bij de celdeling. In plaats van dat er een vruchtje ontstaat in de vruchtzak, blijft het leeg. Dit heet een blighted ovum of windei. Omdat er geen embryo is, eindigt zo’n zwangerschap altijd in een miskraam. Toch wil een leeg vruchtzakje op de echo niet altijd zeggen dat het mis is.

leeg vruchtzakje
Een leeg vruchtzakje, zonder dooierzakje en zonder vruchtje.

Het kan dat je wat korter zwanger bent, omdat de ovulatie later heeft plaatsgevonden dan dat je aanvankelijk dacht. Of de innesteling liet wat langer op zich wachten. Is er bij de volgende echografie nog steeds een leeg vruchtzakje te zien, dan mag je ervan uit gaan dat het niet meer goed komt.

Als je korter zwanger bent dan je denkt, kun je een leeg vruchtzakje zien op de eerste echografie.

Leeg vruchtzakje toch zwanger

Als je bijvoorbeeld nog maar 5 weken zwanger bent, zie je op de echo meestal een vruchtzakje (zwangerschapsring) maar zonder vruchtje. Als jij denkt dat je 6 weken zwanger bent of misschien wel 7 weken, verwacht je daar een vruchtje aan te treffen in plaats van een lege vruchtzak. Bij de volgende echo, zal er dan wel een vruchtje te zien zijn.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *