Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwanger worden / Kun je de bevruchting voelen ?

Kun je de bevruchting voelen ?


De bevruchting is het moment vlak na de ovulatie waarop een zaadcel een eicel ontmoet en met zijn kop het pantser van de eicel binnen weet te dringen. De staart valt af en de zaadcel en de eicel smelten samen en vormen één nieuwe cel. De nieuw gevormde cel deelt zich al snel verder en gaat op weg vanuit de eileider richting de baarmoeder, waar het klompje cellen een plekje zoekt om de komende tijd verder te groeien.

Wat merk je van de bevruchting?

In tegenstelling tot de eisprong, kun je de bevruchting niet voelen. Het is quasi onmogelijk dat je iets merkt van de ontmoeting tussen de eicel en de microscopisch kleine spermatozoïde. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor dat een vrouw de bevruchting kan voelen. Het heeft daarom geen zin om op zoek te gaan naar één of meerdere symptomen zoals buikpijn, extra afscheiding of slijm.

Kun je de bevruchting voelen ? Nee, van dat ene bewuste moment merk je niets.

Sommige vrouwen zijn er stellig van overtuigd dat ze voelden dat het ‘raak’ was. In deze context gaat het puur over de vrouwelijke intuïtie, dat je feilloos aanvoelt dat er een bevruchting heeft plaatsgevonden. Dat je het ‘gewoon weet’.

Wanneer kun je wel wat gaan voelen ?

Direct na bevruchting zijn er nog geen symptomen van een zwangerschap. Ongeveer een week na de bevruchting kun je mogelijk wat lichamelijke veranderingen opmerken. Op het moment dat de eicel zich gaat innestelen in de wand van de baarmoeder – we spreken dan van een innesteling – krijgen sommige vrouwen wat last van licht bloedverlies, ook wel een innestelingsbloeding genoemd.

Vlak na de innesteling begint de aanmaak van het zwangerschapshormoon hCG. De snelle stijging van dit hormoon in het prille begin van de zwangerschap is verantwoordelijk voor de zeer vroege zwangerschapsverschijnselen zoals vermoeidheid, misselijkheid, verandering van geur en smaak en vaker plassen.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *