Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwanger worden / Kan je zwanger worden als je ongesteld bent?

Kan je zwanger worden als je ongesteld bent?
Het is een veel voorkomende misvatting dat als een vrouw tijdens haar menstruatie of maandstonden seks heeft, ze niet zwanger kan worden. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat een vrouw zwanger raakt terwijl ze ongesteld is, is het zeker wel mogelijk.

Zwanger worden voor, tijdens en na de ovulatie

Een vrouw kan niet altijd zwanger worden. Dit kan alleen maar op een bepaald moment in de menstruatiecyclus: tijdens de ovulatie, enkele dagen ervoor en 12-24 uur na de ovulatie.

De ovulatie is bij de meeste vrouwen meestal twaalf tot zestien dagen voor de menstruatie. De vrijgekomen eicel kan nog 12 tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.

Zaadcellen leven gemiddeld 3 tot 5 dagen in het lichaam van een vrouw. In uitzonderlijke gevallen houden sommigen het zelfs tot 7 dagen uit.

Doordat zaadcellen een aantal dagen in leven kunnen blijven, kunnen ze de eicel ‘opwachten’. Als je een aantal dagen voor de ovulatie of eisprong onbeschermde seks hebt, dus ook tijdens de menstruatie, kun je zwanger worden. Natuurlijk hangt het er vanaf hoeveel tijd er tussen de dag van de geslachtsgemeenschap en de ovulatie zit.

Kan je zwanger worden als je ongesteld bent? Ja, het is mogelijk om zwanger te worden tijdens de menstruatie.

In de meeste gevallen zijn er geen levende zaadcellen meer tijdens de eisprong als je seks hebt gehad tijdens de menstruatie. Maar natuurlijk zijn er ook uitzonderingen.

Wanneer zwanger worden als je ongesteld bent

Hieronder een aantal van die situaties:

Eisprong volgt kort na de menstruatie

De eisprong vindt bij elke vrouw zo’n 14 dagen (12 tot 16 dagen)voor de menstruatie plaats. Bij een korte menstruatiecyclus van bijvoorbeeld 23 dagen valt de eisprong rond dag 9. Als je dan ook nog eens bij de groep vrouwen hoort met een lange menstruatiebloeding en je op de zesde dag van je menstruatie vrijt, kunnen de zaadcellen overleven tot het moment van de ovulatie en de eicel dan bevruchten.

In het kort: als de eisprong kort na de menstruatie volgt, kun je zwanger worden als je seks hebt tijdens die menstruatie.

Normale cyclus, een lange menstruatiebloeding en je partner heeft zeer sterke zaadcellen

Stel je hebt een normale, gemiddelde cyclus van 28 dagen waarbij de eisprong op dag 14 valt, en je menstruatiebloeding duurt 8 dagen. Als je op de laatste dag van de bloeding seks hebt en een partner hebt die gezegend is met zaadcellen die langer dan gemiddeld overleven, dan kan de eicel die tijdens de ovulatie vrijkomt bevrucht worden door zo’n zaadcel van uitzonderlijke kwaliteit.

Als de menstruatiecyclus wat ontregeld is

Het gebeurt wel eens dat je cyclus wat in de war is. Daardoor kan de ovulatie eens wat eerder komen dan je verwacht. Als je in dit geval vrijt terwijl je ongesteld bent, kan er een bevruchting tot stand komen.

Kortom: zwanger worden tijdens de menstruatie kan wel, maar de kans is niet zo groot. Maar een kans blijft een kans en als het zeker niet de bedoeling is om zwanger te worden is het sowieso geen goed idee om te onbeschermd te vrijen. Ook niet tijdens de menstruatie.

Zwanger?

Als je tijdens je menstruatie onveilige seks hebt gehad hebt en je bang bent dat je misschien zwanger bent, let dan op symptomen zoals lichte krampen in onderbuik, zeer licht bloedverlies (een innestelingsbloeding komt regelmatig voor), pijnlijke borsten, vermoeidheid, een andere smaak of misselijkheid. Deze vroege, eerste symptomen van een zwangerschap kunnen al een dag of tien na de ovulatie beginnen.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *