Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_grid_manager_object.labels.php on line 2 Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_shortcode_object.labels.php on line 2 Is het laten maken van een pretecho schadelijk? | Zwangerenvragen.nl
Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Is het laten maken van een pretecho schadelijk?

Is het laten maken van een pretecho schadelijk?

Een zwangerschap is absoluut één van de meest magische momenten uit het leven. Het is dan ook niet meer dan logisch dat heel wat koppels echt geen 9 maanden kunnen wachten op de eerste echte beelden van hun kindje. Gelukkig hoeft dat ook niet en kan je al snel in de zwangerschap een pretecho laten maken. Dankzij deze techniek bekijk je jouw kleine uk van kop tot teen terwijl hij of zij nog in de buik zit. Maar is zo’n pretecho eigenlijk wel veilig?

Start met de juiste verwachtingen

Een pretecho laten maken is een fantastisch aandenken aan deze bijzondere periode uit jullie leven. Toch is het belangrijk om met de juiste verwachtingen te starten. Zo is een dergelijke echo leuk om naar te kijken, maar geeft het geen medische informatie over de foetus. Wat mag je dan wel verwachten? Een echo in 2D of 3D, een professionele uitleg daarbij en heel wat materiaal om mee naar huis te nemen. Zo is een fotomapje standaard en geven de meeste studio’s ook een DVD of CD met het nodige beeldmateriaal mee.

Hoe werkt een echo?

Echografie werkt met geluidsgolven. Concreet worden deze geluidsgolven met een extreem hoge frequentie door heel het lichaam gestuurd en teruggezonden. Deze golven worden omgezet in elektrische wisselspanning die door een aangepaste computer dan weer in beelden wordt omgezet. Een echo kan zowel uit- als inwendig gemaakt worden en veel hangt daarbij af van hoe lang de zwangerschap al loopt. Als algemene stelregel kan je aannemen dat na drie maanden een uitwendige echo voldoende is. Daarvoor is een inwendige echo die via de vagina binnen wordt gebracht aangewezen.

Is het gevaarlijk?

Een pretecho is aan het eind van de dag nog altijd een beeld dat gemaakt wordt aan de hand van straling. Het is dan ook perfect begrijpbaar dat heel wat mensen zo hun bedenkingen hebben wat de veiligheid betreft. Het antwoord op die vraag is echter een geruststellende en volmondige nee. Echografie is een methode die al bijna 40 jaar in gebruik is en vooralsnog geen gezondheidsrisico’s met zich heeft meegebracht. Wel is het geen slecht idee om de algemene raadgeving te volgen dat je niet te lang en niet te vaak blootgesteld wordt aan een echo.Labels:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *