Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Intakegesprek verloskundige. Wat kan ik verwachten tijdens deze eerste afspraak?

Intakegesprek verloskundige. Wat kan ik verwachten tijdens deze eerste afspraak?

Op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent, kun je alvast een eerste afspraak maken met een verloskundige bij een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt. In tegenstelling tot wat veel prille zwangeren denken, hoef je niet eerst langs de huisarts. Welke verloskundigenpraktijk je kiest maakt in principe niet uit, want je bent volledig vrij in je keuze. De eerste afspraak, ook wel het intakegesprek genoemd, zal gepland worden rond de achtste week van je zwangerschap. Woon je in België, maak dan een afspraak met een gynaecoloog naar keuze.


Intakegesprek verloskundige

Tijdens het intakegesprek bij de verloskundige, welke ongeveer drie kwartier duurt, zullen veel vragen gesteld worden over je gezondheid en die van je partner, over erfelijke ziektes en over mogelijke eerdere zwangerschappen. Je bloeddruk zal gemeten worden, je wordt gewogen en je krijgt ook informatie over de mogelijkheden van prenatale screening. En natuurlijk zal de verloskundige de uitgerekende datum berekenen aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie.

Tip: tijdens het intakegeprek bij de verloskundige krijg je alle tijd om zelf vragen te stellen. Noteer thuis alvast alles wat je wilt weten. Zo voorkom je dat je belangrijke zaken vergeet te vragen.

Bloedonderzoek

Als je verloskundige zelf geen bloed afneemt, krijg je formulieren mee voor een bloedonderzoek. Dit onderzoek is een een standaard onderzoek dat bij elke zwangere vrouw wordt uitgevoerd. Er worden een aantal zaken onderzocht:

  • Je bloedgroep en Rhesusfacor wordt bepaald.
  • Je suiker- en ijzegehalte wordt gecontroleerd.
  • Er wordt gekeken naar de immuniteit voor Rubella (Rode Hond).
  • De antistoffen in je bloed die belangrijk zijn voor de zwangerschap worden bekeken.
  • Er wordt gecontroleerd op infectieziektes zoals HIV, Hepatitis-B en geslachtsziektes

Vervolgafspraken

Hoe verder je zwangerschap vordert, hoe vaker je naar de verloskundige gaat op controle. Tot de 24e zwangerschapsweek ga je één keer in de 4 à 5 weken naar de verloskundige. Vanaf 25  tot 30 weken ga je om de drie weken, vanaf de 31e tot 36e week is de afspraak één keer per twee weken en vanaf 36 weken iedere week. Tijdens deze afspraken  wordt er gevraagd naar je algemene conditie en naar de eventuele zwangerschapskwaaltjes. Je bloeddruk zal gemeten worden, de hoogte van de baarmoeder wordt bepaald en het leukste moment van het bezoek aan de verloskundige: je mag naar het hartje van je baby luisteren.

De termijnecho

Tijdens het intakegesprek krijg je meestal nog geen echografie. Hier wordt vaak een aparte afspraak voor gemaakt en vindt plaats als je ongeveer tien weken zwanger bent. Dit hangt een beetje af van praktijk tot praktijk. De termijnecho is het eerste echte kijkje in je buik. Tijdens deze echo wordt je baby gemeten. De lengte van de baby vertelt exact hoe lang je zwanger bent en wanneer de bevallingsdatum is.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *