Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Intake kraamzorg – wat kun je allemaal verwachten?

Intake kraamzorg – wat kun je allemaal verwachten?

Elke zwangere vrouw krijgt in het laatste trimester van de zwangerschap een intake van de kraamzorg. De intake – ook wel intakegesprek kraamzorg genoemd – vindt plaats bij jou thuis en is bedoeld om kennis te maken, om na te gaan op hoeveel uur kraamzorg je recht hebt en om je wensen en ideeën te bespreken.

Wanneer intake kraamzorg ?

Het kraamzorg bureau waar je je in het begin van je zwangerschap hebt ingeschreven, zal je rond de 26 – 27e zwangerschapsweek contacteren voor een intakegesprek kraamzorg. Dit gesprek zal plaatsvinden wanneer je ongeveer tussen de 31 en 35 weken zwanger bent.

Wat wordt er besproken tijdens het intakegesprek kraamzorg ?

Hieronder staan de zaken die allemaal besproken worden tijdens de intake met de kraamzorg. Vergeet zelf ook geen vragen te stellen, want uiteraard is daar ook genoeg ruimte voor.

 • Hoe je verzekerd bent

  intake intakegesprek kraamzorg
  Foto: www.kraamzorgmijnbaby.nl

  Gedurende de intake wordt er besproken hoe je bent verzekerd voor kraamzorg. Hierbij wordt er gekeken wat er allemaal vergoed wordt en of je een eigen bijdrage moet betalen. Heb je een basisverzekering dan worden de kosten voor een deel vergoed. Ben je echter aanvullend verzekerd, dan betaal je meestal geen eigen bijdrage. Tijdens dit intakegesprek zal er een eerste indicatie gegeven worden over hoeveel uur kraamzorg je krijgt en hoe deze uren zullen worden ingedeeld.

 • Borstvoeding of flesvoeding

  Heb je al nagedacht of je je baby borstvoeding of flesvoeding wilt gaan geven? Tijdens de intake zal zeker gevraagd worden naar jouw keuze. Wist je dat je recht hebt op meer uren kraamzorg als je borstvoeding gaat geven? Dit komt omdat de kraamverzorgster veel tijd nodig heeft om je hierin te begeleiden.

 • Bezoek aan de babykamer en jouw slaapkamer

  Vaak zal men een kijkje nemen in de babykamer. Wees absoluut niet bang dat deze nog niet af is. Het bezoekje aan de babykamer dient er voor om je te adviseren en om na te gaan of je alle spulletjes in huis hebt en of die spulletjes aan de juiste eisen voldoen. Bijvoorbeeld de afstand tussen de spijlen van het babybedje, welke tussen de 4,5 en 6,5 centimeter moet zijn. Zo kan je baby niet klem komen te zitten met zijn hoofdje. Ook zal men ook nog even naar jouw slaapkamer willen kijken. Wat zijn de faciliteiten, is de badkamer in de buurt, hoe hoog staat je bed? Ook zul je hieromtrent nog wat extra advies ontvangen.

 • Jouw wensen met betrekking tot het huishouden

  Tijdens de intake zullen ook jouw wensen met betrekking tot het huishouden worden doorgenomen. Welke huishoudelijke taken zou je graag willen dat de kraamverzorgster op zicht neemt? En welke taken wil je liever niet dat ze doet? Zijn er nog kinderen in het gezin? Is je partner aanwezig tijdens de kraamweek? En zo ja, wat is zijn rol? Vergeet niet dat de kraamverzorgster geen huishoudster is. Ze verricht alleen wat licht huishoudelijk werk en ze zorgt niet voor huisdieren. Dat valt niet onder haar verantwoordelijkheid.

 • Ruimte voor eigen vragen

  Mocht je tijdens het intakegesprek zelf nog vragen hebben, vergeet ze niet om ze te stellen. Noteer van te voren al wat je allemaal wilt gaan vragen. Zo voorkom je dat je tijdens de intake van alles vergeet.

Labels:
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *