Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Borstvoeding of flesvoeding ?Je beste vriendin roept “borstvoeding” en je moeder vertelt je doodleuk dat flesvoeding net zo goed is. Welke keuze moet je nu maken als het om de voeding van je baby gaat? Door de druk van de buitenwereld weet je soms echt niet meer waar je voor moet kiezen. Hier een aantal voor- en nadelen van zowel borstvoeding als flesvoeding op een rij, zodat je bewust je eigen keuze kunt maken. Trek in ieder geval niets aan van wat anderen je proberen op te leggen.

Borstvoeding

Voordelen
Het is algemeen bekend dat borstvoeding beter is voor je baby dan flesvoeding. In de melk die jouw borsten produceren, zitten alle voedingstoffen die belangrijk zijn voor je baby. Moedermelk heeft een beschermende factor, want het zorgt ervoor dat je kindje anti-stoffen aanmaakt tegen een tal van ziektes. Het is wetenschappelijk bewezen dat borstvoedingskindjes minder vatbaar zijn voor verschillende allergieën en infecties. Bovendien is het erg gemakkelijk om borstvoeding te geven, want deze voeding heb je altijd bij je en is altijd op de juiste temperatuur. En het is nog helemaal gratis ook. Een andere reden waarom moeders kiezen voor borstvoeding is vanwege het pure, lichamelijke contact met hun kleintje. Ook helpt het geven van borstvoeding je terug in vorm te krijgen na de bevalling. De extra kilo’s vliegen er zo vanaf.

Nadelen
Natuurlijk kleven er ook nadelen aan borstvoeding. De belangrijkste is toch wel dat je erg weinig vrijheid hebt. Je baby ligt tijdens zijn eerste levensweken heel vaak aan de borst, soms wel om de twee uur en dus ook ’s nachts. Daardoor kun je je soms erg vermoeid gaan voelen. Het gebeurt trouwens ook vaak dat er opstartproblemen zijn. Je kleintje hapt niet goed, je krijgt last van tepelkloven, pijn of je denkt dat je te weinig voeding hebt.

Flesvoeding

Voordelen
Ten opzichte van vroeger heeft flesvoeding een enorme evolutie doorgemaakt. Er is alles aan gedaan om moedermelk zo goed mogelijk na te bootsen en je kindje zal er net zo goed van groeien. Als je je baby flesvoeding geeft, heb je meer vrijheid. Je kunt de papa eens een flesje laten geven en tijdens de eerste maanden als je baby’tje ’s nachts nog wilt drinken, zou je het om en om kunnen doen. Hierdoor valt er een last van je schouders en kun je wat bijkomen van de zwangerschap en bevalling. De ongemakken die kunnen optreden bij het geven van borstvoeding, zoals de vermoeidheid en pijnlijke borsten en/of tepels zijn ook vaak een reden om te kiezen voor flesvoeding. Flesvoeding is aanpasbaar aan de behoefte van je baby. Buiten de standaard flesvoeding zijn er nog andere soorten voeding: voor spuugbaby’s, voor baby’s met een allergie of voor baby’s die veel last hebben van krampjes.

Nadelen
De nadelen van flesvoeding zijn dat je tijdens de eerste weken om de drie of vier uur uit je bed moet om een flesje te gaan klaarmaken. En flesvoeding is erg duur. Voor een bus melkpoeder ben je al gauw zo’n € 12,50 kwijt. Ook moet je altijd zorgen voor een schone, gesteriliseerde materialen. Als je met je baby op stap gaat, moet je een heleboel dingen meenemen: melkpoeder, fles, water etc. En dan maar hopen dat je ergens een plekje vindt om de boel op te warmen.

borstvoeding flesvoeding

Welke voeding je uiteindelijk ook kiest voor je kleintje: jouw keuze is de enige juiste keuze!

ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…