Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwanger worden / Hoeveel dagen na menstruatie kun je zwanger worden?

Hoeveel dagen na menstruatie kun je zwanger worden?

Een vrouw is per menstruatiecyclus slechts een aantal dagen vruchtbaar en kan alleen tijdens deze dagen zwanger worden. Hoeveel dagen na de menstruatie je zwanger kunt worden, hangt af van de dag van de eisprong. Dat is bij elke vrouw verschillend, want de eisprong is weer afhankelijk van de lengte van de menstruatiecyclus.

Belangrijk: bij het zwanger worden beginnen we altijd met rekenen vanaf de eerste dag van de menstruatie en na de menstruatie.

Om te weten te komen hoeveel dagen na de eerste dag van je menstruatie je zwanger kunt worden, moet je het volgende weten: de (gemiddelde) lengte van je menstruatiecyclus.

Hoe bereken ik de lengte van mijn menstruatiecyclus ?

Gemiddeld gezien duurt een menstruatiecyclus 28 dagen. Maar bij de ene vrouw kan dit 24 dagen zijn en bij de andere vrouw 35 dagen. Je kunt de lengte van jouw cyclus te weten komen door te tellen vanaf de eerste dag van jouw menstruatie (dag 1) tot en met de dag voor je weer opnieuw ongesteld wordt. Dat is de lengte van je menstruatiecyclus.

Lengte menstruatiecyclus = aantal dagen tussen eerste dag menstruatie en dag voor nieuwe menstruatie

Wanneer is de eisprong ?

Vervolgens moet je weten wanneer je ovulatie komt. De ovulatie of eisprong vindt meestal zo’n 14 dagen voor de menstruatie plaats. Heb je een cyclus van 28 dagen, is dat op dag 14 (gerekend vanaf de eerste dag van de menstruatie). Bij je cyclus van 30 dagen is dag op dag 16. En bij een cyclus van 35 dagen is dat op dag 21. Zoals je ziet trek je 14 dagen af van jouw cycluslengte om de vermoedelijke dag van de ovulatie of eisprong te kennen.

Vermoedelijke dag eisprong = lengte menstruatiecyclus – 14 dagen

Uiteindelijke vruchtbare periode waarin je zwanger kunt worden

Nu je de vermoedelijke dag van je eisprong weet, weet je nog niet precies op welke dagen je zwanger kunt worden. Dat zit zo. Een vrouw is al een dag of vier voor de eisprong vruchtbaar tot en met de dag erna. Dit zijn de vruchtbare dagen of de vruchtbare periode.

Uiteindelijk trek je 4 dagen af van de vermoedelijke dag van de eisprong. Vanaf die dag kan je zwanger worden. Valt jouw vermoedelijke eisprong op dag 17 van je menstruatiecyclus, dan ben je vruchtbaar vanaf dag 13 tot en met dag 18.

Natuurlijk is zo’n berekening geen exacte wetenschap. Het zou zomaar eens kunnen dat je ovulatie iets later of vroeger valt dan verwacht. Of dat je zo’n onregelmatige menstruatiecyclus hebt, dat de vermoedelijke dag van de eisprong lastig te voorspellen valt. Daarom kun je beter nog een paar extra dagen voor en na de ovulatie als mogelijke vruchtbare dagen aanduiden.

Vruchbare dagen berekenen met calculator

Misschien vindt je het moeilijk om deze rekenmethode te gebruiken om erachter te komen na hoeveel dagen na je menstruatie je zwanger kunt worden. Het gebruik van een ovulatie calculator maakt het je een stuk makkelijker → vruchtbare dagen berekenen

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *