Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Hoe lang duurt een zwangerschap ?

Hoe lang duurt een zwangerschap ?

Iedereen weet dat een zwangerschap ongeveer 9 maanden duurt. Maar hoe lang duurt een zwangerschap nu precies? En hoe zit het met de uitgerekende datum waar men van 40 weken spreekt? We leggen je uit bij welke termijn van een normale zwangerschapsduur wordt gesproken, over de uitgerekende datum en bij welke termijn de meeste baby’s geboren worden.
De normale zwangerschapsduur

Een normale zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken. Je baby kan in deze periode van 5 weken elk moment geboren worden en is dan officieel gezien netjes op tijd of à terme in medisch jargon.

Uitgerekende datum

Om een richtlijn te hebben van wanneer de baby ongeveer geboren zal worden, wordt er eerst een uitgerekende datum berekend. Dit doe je door 38 weken op te tellen bij de dag van de ovulatie (bevruchting) als je die weet of door 40 weken bij de eerste dag van de laatste menstruatie te tellen. Later zal de ‘exacte’ bevallingsdatum vastgesteld worden tijdens de termijnecho door de grootte van het embryo te meten. Toch moet je deze dag ook niet al te letterlijk nemen, want nog geen 5 procent van de baby’s wordt werkelijk op deze dag geboren.

Lees ook: uitgerekende datum berekenen

Wanneer worden de meeste baby’s geboren ?

De meeste baby’s komen tussen de 37 weken en 41 weken zwangerschap ter wereld, en dan meestal binnen een week voor en een week na de uitgerekende datum.

Het komt vaak voor dat baby’s na hun uitgerekende datum geboren worden, vooral bij een eerste zwangerschap. Ongeveer één op de vijf baby’s wordt geboren na 41 weken zwangerschap.

Bij tweelingen en in het bijzonder drielingen ligt dit allemaal net iets anders. Zeker meerlingen worden over het algemeen te vroeg geboren.

Vroeggeboorte

Een baby is te vroeg als hij vóór 37 weken zwangerschap wordt geboren. Dit heet een vroeggeboorte. Een te vroeg geboren baby wordt een prematuur of prematuurtje genoemd en heeft vaak extra zorg nodig.

Langdurige zwangerschap

Er is sprake van een langdurige zwangerschap, ook wel een postterme zwangerschap (post-term) of seroiniteit genoemd als een zwangerschap langer dan 42 weken duurt. Bij een langdurige zwangerschap neemt de kans op complicaties bij mama en baby toe, zoals verkalking van de placenta of meconium in het vruchtwater. Meestal zal de bevalling kunstmatig worden opgewekt door een inleiding nog voor de 42 weken wordt bereikt.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

1 Comments

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *