Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwanger worden / Wat is het ideale moment om zwanger te worden ?

Wat is het ideale moment om zwanger te worden ?

Wat is het ideale moment om zwanger te worden?

Een vrouw kan niet op elk moment in haar menstruatiecyclus zwanger worden. Dat kan alleen maar tijdens haar vruchtbare dagen. De vruchtbare dagen zijn het aantal dagen, gemiddeld een dag of 4 – 5 per cyclus, waarop een eicel bevrucht kan worden door een zaadcel.

Jouw ideale moment om zwanger te worden

Wanneer jouw vruchtbare dagen aanbreken of met andere woorden wanneer jouw ideale moment om zwanger te worden is, hangt af van twee dingen:

1. De lengte van je menstruatiecyclus (cyclyuslengte)
2. Het moment van je ovulatie of eisprong tijdens je cyclus.

Het verloop van een menstruatiecyclus in het kort

Elke menstruatiecyclus verloopt elke maand volgens het zelfde patroon. Je wordt ongesteld, ondertussen rijpt er in de eierstokken één of meerdere eicellen, de rijpe eicel komt vrij (eisprong of ovulatie) als de eicel niet bevrucht werd door een zaadcel, sterft deze af en ongeveer 14 dagen later word je weer opnieuw ongesteld. Zo’n menstruatiecyclus duurt bij de meeste vrouwen ongeveer 28 dagen.

Niet elke vrouw is gelijk. En zo kan het best zijn dat jouw cyclus wat korter duurt of juist wat langer is. Dit is helemaal niet erg. Want jouw ideale moment om zwanger te worden zal dan gewoon een paar dagen eerder of later zijn.

Hoe kan ik de lengte van mijn menstruatiecyclus berekenen?

Je kunt de lengte van jouw cyclus berekenen door het aantal dagen te tellen die tussen twee menstruaties inzitten. De dag dat je ongesteld wordt, tel je als dag 1. Tel door tot de dag voor je opnieuw je menstruatie krijgt. Dit is jouw cycluslengte.

Cycluslengte = aantal dagen tussen twee menstruaties, geteld van de eerste dag van je menstruatie tot de dag voor je nieuwe menstruatie.

De vruchtbare dagen en eisprong in de menstruatiecyclus

Het moment van de eisprong of ovulatie is het belangrijkste moment tijdens de vrouwelijke cyclus. Alleen als er een rijpe eicel beschikbaar is, kun je zwanger worden.

De ovulatie is bij elke vrouw ongeveer 14 dagen voor haar nieuwe menstruatie. Als jij een cyclus hebt van 28 dagen is dit ongeveer op dag 14. Duurt jouw menstruatieyclus 23 dagen dan is de ovulatie ongeveer op de 9e dag. En bij een cycluslengte van 34 dagen is d eeisprong rond dag 20.

Jouw cycluslengte – 14 dagen = vermoedelijke dag van de eisprong.

Nu kan het zijn dat de lengte van jouw cyclus niet elke maand even veel dagen telt. De ene maand tel je er bijvoorbeeld 27, andere maand 33, en die maand daarop weer 25. Er is dan sprake van een onregelmatige menstruatiecyclus.

Bij een onregelmatige cyclus is het iets moeilijker om jouw ideale zwanger worden moment te voorspellen. Dat komt omdat je niet exact weet hoeveel dagen je volgende cyclus zal gaan duren en en je daardoor ook niet kunt berekenen wanneer de ovulatie ongeveer zal plaatsvinden.

Als je een onregelmatige cyclus hebt, hou dan eens extra goed de ovulatie symptomen in de gaten. Dit zijn de natuurlijke signalen van je lichaam als je vruchtbare dagen en eisprong nadert. Zo verlies je bijvoorbeeld meer slijm tijdens je vruchtbare dagen, kun je plotseling meer zin in seks hebben, verhoogt je basale lichaamstempetatuur en verandert de stand van je baarmoedermond.
Labels:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

1 Comments

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *