Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_grid_manager_object.labels.php on line 2 Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_shortcode_object.labels.php on line 2 Wat zijn harde buiken of oefenweeën?
Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Wat zijn harde buiken of oefenweeën?

Wat zijn harde buiken of oefenweeën?

Wat zijn harde buiken of oefenweeën

Oefenweeën oftewel harde buiken in de volksmond (medische benaming: Braxton Hicks contracties) zijn sporadische samentrekkingen van de baarmoeder tijdens de zwangerschap. Deze harde buiken beginnen al in een vroeg stadium, maar je zult ze dan nog niet voelen. Waarschijnlijk zul je ze pas zo halverwege de zwangerschap opmerken. Harde buiken of Braxton Hicks contracties hebben hun naam te danken aan John Braxton Hicks, een Engelse dokter die deze samentrekkingen van de baarmoeder voor het eerst omschreef in 1872.

Hoe voelt een harde buik?

Zoals de naam je het al doet vermoeden, als je last hebt van harde buiken trekt je baarmoeder samen; je buik wordt erg hard om vervolgens na een paar tellen weer te ontspannen. Harde buiken komen te pas en te onpas opzetten en ze doen meestal geen pijn. Ze kunnen helemaal geen kwaad, want ze hebben geen invloed op de baarmoederhals en zetten de bevalling niet in gang. Ondanks dat harde buiken (oefenweeen) helemaal normaal zijn en je hier geen zorgen over hoeft te maken, kunnen ze wel heel vervelend zijn.

Van oefenweeën naar voorweeën

In de laatste weken van de zwangerschap zul je misschien merken dat je sneller en vaker last krijgt van oefenweeën; je baarmoeder trekt vaker samen en deze samentrekkingen worden intenser en pijnlijker. Deze baarmoedercontracties helpen om de baarmoederhals te verweken en verstrijken. Dit noemen we voorweeën, de weeën die je lichaam langzaam maar zeker voorbereid op de bevalling. Sommige vrouwen worden weken lang geteisterd door voorweeën. Ze zorgen vaak voor verwarring, want ze kunnen heel pijnlijk zijn en om de paar minuten terugkomen. Uiteindelijk stoppen voorweeën vanzelf om later weer te beginnen. De echte weeën die nodig zijn om de baarmoederhals te volledig te openen zodat je baby er langs kan – de ontsluitingsweeen – beginnen pas als de bevalling echt doorzet en komen heel regelmatig, doen veel pijn en houden langer dan een minuut aan. Weeën herkennen en onderscheiden vinden sommigen erg moeilijk.

Harde buiken verlichten

Als je de uitgerekende datum zo langzamerhand nadert en je veel last hebt van harde buiken / oefenweeën, kun je het volgende proberen:

  • Verander van activiteit of positie. Wat rondlopen kan soms wel wat verlichting bieden. Ook rust kan de oefenweeën wat doen afnemen (in tegenstelling tot echte weeen, het maakt niet uit wat je doet, deze zullen blijven aanhouden)
  • Neem een lekker warm bad of een warme douche, het zal je helpen om te relaxen.
  • Haal rustig en diep adem. Dit zal de samentrekkingen van de baarmoeder niet stoppen, maar het helpt je misschien wel om het ongemak beter de baas te kunnen.

Wanneer moet ik de verloskundige bellen?

In deze situaties moet je de verloskundige bellen: als je meer dan zes harde buiken in een uur tijd hebt (ook als ze niet pijnlijk zijn) en je niet zeker weet of het om oefenweeën gaat. Ook moet je direct bellen als je nog geen 37 weken zwanger bent en je weeën hebt die frequent voorkomen, ritmisch en pijnlijk zijn of bij bloedverlies en/of vruchtwaterverlies.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *