Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_grid_manager_object.labels.php on line 2 Warning: Creating default object from empty value in /customers/9/d/b/zwangerenvragen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_shortcode_object.labels.php on line 2 Gevoelige en pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap | Zwangerenvragen.nl
Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Waarom heb ik gevoelige en pijnlijke borsten nu ik zwanger ben?

Waarom heb ik gevoelige en pijnlijke borsten nu ik zwanger ben?

Als je zwanger bent, stroomt er onder invloed van de verhoogde hormoonlevels meer bloed naar je borsten. Dat veroorzaakt veranderingen in het borstweefsel. Je borsten kunnen gezwollen, tintelend, gevoelig of zelfs pijnlijk aanvoelen. Sommige vrouwen hebben zoveel last van hun borsten dat ze zelfs geen enkele aanraking of geen bh meer kunnen verdragen.

Pijnlijke borsten is één van de eerste zwangerschapssymptomen. Het begint meestal tussen de vierde en de zesde week en duurt tot het einde van het eerste trimester. Vaak blijven de borsten en tepels de hele zwangerschap gevoelig.

Wat verandert er aan mijn borsten tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent, is je buik misschien niet het enige lichaamsdeel dat groter wordt. Ook je borsten kunnen groter worden, de blauwe aderen die vlak onder de huid van je borsten lopen, kunnen duidelijker zichtbaar worden, er ontstaan meer kliertjes van Montgomery, de tepelhof wordt groter en donkerder en je borsten kunnen zelfs gaan lekken.

Grotere borsten

Tussen de zesde en achtste week van de zwangerschap zou je kunnen opmerken dat je borsten wat gegroeid zijn en naarmate je zwangerschap vordert, je borsten nog groter worden. Vooral als je zwanger bent van je eerste kindje kunnen ze wel twee cupmaten groeien. Je borsten kunnen ook gaan jeuken en je kunt er zelfs striae op krijgen.

Blauwe aders onder de huid

Het is mogelijk dat je duidelijke blauwe aderen vlak onder de huid van je borsten ziet liggen. Ze vallen meer op omdat de aders wat uitzetten door een grotere bloedtoevoer naar de borsten. Daardoor komen ze dichter aan het oppervlak te liggen.

Verkleuring en vergroting van de tepelhof

Het ronde gebied rond je tepel, de tepelhof (aureola) verandert meestal als je zwanger bent. De tepelhof wordt groter en veel donkerder. Niemand weet echt precies waarom de tepels donker worden tijdens de zwangerschap. Het kan zijn dat zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat de cellen die onze huid van pigment voorzien, actiever worden.

Meer bultjes op de tepelhof

Misschien heb je de kleine, witte bultjes op je tepelhof nog niet eerder opgemerkt. Nu je zwanger bent, kunnen ze veel duidelijker worden en in hoeveelheid toenemen. Deze bultjes zijn talgkliertjes (vergelijkbaar met de talgklieren op je hoofdhuid) die een olie-achtige substantie afscheiden om de tepel en de tepelhof te beschermen en soepel te houden. Ze worden ook wel de kliertjes van Montgomery genoemd.

Lekkende borsten

Rond het begin van het tweede trimester beginnen je borsten colostrum te produceren, dat is de eerste melk boordevol antistoffen voor je baby als hij voor het eerst borstvoeding krijgt. Tijdens de laatste paar maanden van de zwangerschap kun je wat van deze dikke, gelige, plakkerige substantie lekken, hoewel sommige vrouwen al eerder lekken en anderen helemaal geen druppel verliezen tijdens de zwangerschap.

Tips om pijnlijke borsten te verminderen

Het is erg vervelend om last van je borsten te hebben. Met deze tips worden pijnlijke borsten wellicht wat minder:

  • Leg een warmtekompres op je borsten, neem een warm bad of een warme douche. Warmte werkt vaak verzachtend en pijnstillend.
  • Schaf een goede, comfortabele zwangerschaps bh aan die je borsten goed ondersteunen. Wil je niet teveel geld uitgeven, kies dan voor een meegroei bh. Zo’n bh zorgt ervoor dat je groeiende borsten niet gaan knellen, omdat je deze kunt aanpassen aan je borsten.
  • Kies een een bh zonder beugels als je last hebt van een beugelbh.
  • Beha’s gemaakt van katoen zitten over het algemeen fijner en ademen beter dan van synthetische materialen.
  • Een beha van zacht materiaal zonder naden in de buurt van de tepel voorkomt dat je (gevoelige) tepels gaan schuren. Je kunt ook een zoogcompres in je bh leggen tegen het schuren.
  • Draag een sport bh als je tijdens de zwangerschap je sportieve activiteiten voortzet. Een goede sportbeha kan de extra ondersteuning bieden die je nodig hebt en het ongemak verminderen.

Ik merk helemaal niets aan mijn borsten. Is er iets mis?

Veel zwangere vrouwen merken veranderingen op aan hun borsten tijdens de zwangerschap, maar anderen juist weer niet. En dat is ook mogelijk. Het is niet zo dat alleen als je borsten groter worden, gevoelig zijn, pijnlijk aanvoelen of gaan lekken je klaar bent om borstvoeding te gaan geven (als dat je keuze is). Sommige vrouwenborsten veranderen nou eenmaal niet veel tijdens de zwangerschap.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *