Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwanger worden / Hoe gaat de temperatuurmethode in zijn werk?

Hoe gaat de temperatuurmethode in zijn werk?

Eén van manieren om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt, is de temperatuurmethode. Deze methode is eigenlijk wel wat omslachtig, omdat je de eisprong pas opmerkt als deze al voorbij is. Toch is het een handig hulpmiddel voor vrouwen met een onregelmatige menstruatiecyclus, want de temperatuurmethode geeft je meer inzicht in deze cyclus.

Temperatuurmethode: wat heb je nodig

Je hebt een goede thermometer nodig en een stuk papier om je temperatuur op te noteren.

Temperatuurmethode: hoe ga je te werk

Neem iedere morgen voordat je opstaat je temperatuur rectaal (via de anus) op, dus ook in het weekend. Belangrijk is dat je dat elke dag op hetzelfde tijdstip doet. Leg de termometer binnen handbereik. Je hoeft dan niet op te staan en daarmee voorkom je al een stijging van je lichaamstemperatuur. Schrijf je temperatuur op en maak een grafiek (temperatuurcurve) van de waarden.

Resultaat interpreteren

Als je op een gegeven moment de temperatuurcurve afleest, zie je lichte schommelingen van dag tot dag. Je zult opmerken dat er twee verschillende periodes zijn: de periode van je menstruatie tot aan je eisprong met een lage temperatuur. Vlak voor de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur met 0,3 tot 0,5 graad en deze temperatuur blijft hoger dan de eerste periode. Op de dag dat je ongesteld moet worden, daalt de temperatuur weer naar het lage niveau van de eerste periode. Als je deze cyclus zwanger bent geworden, blijft de temperatuursverhoging aanhouden. In onderstaande temperatuurcurve zie je duidelijk de periode van de lage temperatuur, de eisprong op dag 13 van de cyclus en de hoge temperatuur na de eisprong.

Temperatuur ovulatie

De eisprong vindt plaats op de laatste dag voordat de temperatuur stijgt en soms op de dag dat de temperatuur begint te verhogen. Bij sommige vrouwen duurt de verhoging 24 uur en bij anderen duurt de verhoging enkele dagen. De periode waarin je zwanger kunt worden zijn de drie dagen voor de eisprong en de dag van de eisprong zelf.

Hoe betrouwbaar is de temperatuurmethode

De temperatuurmethode is een prima manier om je ovulatie vast te stellen, maar het nadeel is dat je dit achteraf pas weet. Een probleem dat vaak voorkomt zijn schommelingen in de temperatuur. Dit kan komen doordat de temperatuur niet elke dag op dezelfde tijd wordt opgenomen of omdat er wijzigingen zijn in het dagelijkse patroon, zoals een avondje flink doorzakken met vrienden of ziek zijn. Als je al wat langer bezig bent met zwanger worden, is de temperatuurmethode een goede manier om een beter inzicht te krijgen in je menstruatiecyclus.

Labels:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

1 Comments

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *