Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwanger worden / Blijven liggen na de seks voor een bevruchting. Feit of fabel?

Blijven liggen na de seks voor een bevruchting. Feit of fabel?
Wanneer je de vele zwanger worden tips doorspit op het internet, staat er meestal wel ergens bij dat je zou moeten blijven liggen na de seks om de kans op een bevruchting te vergroten. Maar volgens onderzoekers van het VUMC in Amsterdam maakt het niet veel verschil uit of je wel of niet blijft liggen.

De gedachte achter deze blijven liggen theorie is dat de zaadcellen niet meteen uit de vagina lekken en meer tijd krijgen om de eileiders te bereiken, op de plaats waar de eicel bevrucht zal worden. In de praktijk wordt deze theorie ook toegepast bij IUI (Intra-Uteriene Inseminatie, kunstmatige inseminatie). Dat is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de zaadcellen via een slangetje in de baarmoeder gebracht worden.

Het onderzoek

Bij het onderzoek waren 479 vrouwen betrokken die op dat moment een IUI-behandeling ondergingen. De helft van de vrouwen kreeg na het inbrengen van de zaadcellen een kwartier bedrust toegewezen waarbij ze met opgetrokken knieën moesten blijven liggen. De andere helft van de vrouwen werd gevraagd om meteen op te staan en te gaan bewegen. Een groot deel van deze vrouwen onderging verschillende behandelingen. Daardoor verzamelden de onderzoekers gegevens van bijna 2000 IUI-behandelingen.

Resultaten

Van de IUI-behandelingen waarbij vrouwen bleven liggen na de inseminatie, werd 32% zwanger. Van de andere groep vrouwen die meteen bewogen, werd 40% zwanger. ‘Wij zijn van mening dat het stilliggen na de behandeling geen enkel positief effect heeft op de slagingskans. Er is dan ook geen reden om patiënten na de behandeling stil te laten liggen,’ verklaart onderzoekster Joukje van Rijswijk van het VUMC.

En wat bij een natuurlijke bevruchting?

Omdat er nog nooit een grootschalig onderzoek is geweest waarbij er gekeken werd of het zin heeft om te blijven liggen na de geslachtsgemeenschap omdat het de kans op een zwangerschap zou verhogen, weet van Rijswijk niet of bedrust de kansen bij een natuurlijke bevruchting effectief vergroot. Toch laten de recente bevindingen volgens Macklon zien dat het ‘blijven liggen met de benen in de lucht verhaal’ ondermijnt.

Fertiliteitsexperts aan het woord

Vruchtbaarheidsexperts op de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society of Human Reproduction and Embryology zeiden dat deze studie aantoonde dat er helemaal geen reden was om langer in bed te blijven liggen dan nodig is om ‘even op adem te komen’.

Reagerend op de onderzoeksresultaten zei Prof Allan Pacey van de University of Sheffield dat hij niet verrast was door de resultaten, omdat het slechts vijf minuten duurt voordat zaadcellen de eileider bereiken, waarna ze enkele dagen in de baarmoeder kunnen overleven. Tegen de tijd dat je wat op adem bent gekomen en je uit bed bent, zijn de meeste zaadcellen al op de juiste plaats, daar waar de eicel bevrucht kan worden.

Veel vrouwen denken dat alle zaadcellen direct weer naar buiten komen als men direct opstaat na de geslachtsgemeenschap. Anatomisch gezien, gebeurt dat niet. Er vloeit uiteraard wel sperma via de vagina terug naar buiten, dat is normaal. Toch verplaatsen de meeste zaadcellen zich richting de eileiders.

Bronnen: Newscientist.com Mirror.co.uk

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *