Zwangerenvragen.nl

Vragen, antwoorden en informatie rondom de zwangerschap: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en je baby

Home / Zwangerschap / Autogordel tijdens de zwangerschap: draag hem op de juiste manier

Autogordel tijdens de zwangerschap: draag hem op de juiste manier

Veel vrouwen denken dat ze tijdens de zwangerschap geen autogordel moeten dragen. Dit is niet juist. Het is gedurende de hele zwangerschap verplicht. Jij en je baby zijn beter beschermd bij een botsing of ongeval als je de gordel in de auto op de juiste manier draagt.


Autogordel zwangerschap: wettelijk verplicht

Het dragen van de autogordel als je zwanger bent is niet alleen wettelijk verplicht als je zelf achter het stuur zit, maar ook op de passagiersstoel en achter in de auto moet je de gordel om.

Dit geldt ook voor hoogzwangere vrouwen tijdens de laatste weken van de zwangerschap, als de buik een behoorlijke omvang heeft en de autogordel niet fijn meer zit. Je moet de gordel hoe dan ook de hele zwangerschap blijven dragen.

Zwanger zonder gordel? Hoger risico op letsel en fatale afloop

Volgens Amerikaans onderzoek naar het dragen van een autogordel tijdens de zwangerschap bleek dat ruim 60% van de zwangere vrouwen de gordel op de verkeerde manier droeg en dat ongeveer 7% helemaal geen gordel om deed. Deze laatste groep zwangere vrouwen waren in veronderstelling dat de druk van de riem gevaarlijk zou zijn voor de baby.

Het is juist dat je zonder autogordel jezelf en je baby in gevaar brengt. De kans op letsel bij een ongeluk is groter en het risico dat een ongeluk fataal afloopt voor je baby is zelfs 5x groter als je geen gordel draagt.

Hoe draag je de autogordel op de juiste manier ?

Voor je veiligheid en die van je kleintje draag je het onderste deel van de gordel (heupgedeelte) onder je buik en niet over je buik, zoals je hierboven op de afbeelding kunt zien. De gordel moet goed aangetrokken worden, zodat deze goed strak zit.

Speciale autogordel voor zwangere vrouwen

besafe gordelgeleider speciale autogordel voor zwanger vrouwenBij een plotselinge rembeweging of ongeval kan de autogordel over de buik schuiven en letsel aan de baby veroorzaken als deze niet goed aangespannen was of niet op de juiste manier gedragen werd. Om er zeker van te zijn dat de gordel altijd op de juiste plaats blijft zitten en jij en je kindje maximaal beschermd zijn, zou je een speciale autogordel voor zwangere vrouwen kunnen aanschaffen, zoals de Besafe zwangerschapsgordel. Zo’n speciale autogordel is ook bekend als een zwangerschaps autogordel of gordelgeleider.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *